Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je danas da Sarajevo nastavlja politiku „pranja“ od bilo kakve krivice za rat i zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima.

„Na taj način želi da prigrabi pravo na BiH za sebe, jer su svi drugi, prema Bošnjacima, zločinci, agresori i genocidni. Treba znati da su događanja u Dobrovoljačkoj ulici, Sijekovcu, ubistvo svata na Baščaršiji – bila uperena protiv srpskog naroda“, rekao je Vasić Srni.

On je ocijenio da je odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage protiv 14 lica osumnjičenih u slučaju „Dobrovoljačka“ najobičnije nasilje nad pravdom.

„Bošnjački politički krug na ovaj način sa sebe želi da spere svaku krivicu i odgovornost za rat. Nikakvi srpski zločini nisu doveli do rata u BiH“, dodao je Vasić.

On je naveo da stranci u BiH vrše nasilje nad međunarodnim pravnim sistemom.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage u slučaju „Dobrovoljačka“ protiv ukupno 14 lica, među kojima i Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka, „jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obilježja krivičnog djela“. Istraga je obustavljena i protiv Hasana Efendića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Tužilaštvo je saopštilo da je naredba o obustavi istrage protiv osumnjičenih osoba, nakon opsežne istrage donesena na osnovu 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video-zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasjedi koju su postavile paravojne formacije „zelene beretke“ i „patriotska liga“, kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

Zaim Backović Zagi naredio je napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine. O tome svjedoči radio poruka koju je presrela JNA, a objavili sarajevski mediji.

Ostavi poruku