Savetnik predsednika parlamenta Crne Gore Andrej Nikolaidis, koji je u autorskom tekstu zažalio što Boško Stanišljević nije upotrebio eksploziv u banjalučkoj sportskoj hali “Borik”, u kojoj su se nalazili najviši srpski zvaničnici, tvrdi da je medijska kampanja koja se vodi protiv njega usmerena da bi se nanela šteta njegovom šefu Ranku Krivokapiću.

Nikolaidis je gostujući u emisiji “U centar” TV Crne Gore rekao da je on taj tekst, objavljenom na portalu „Analitika“, napisao kao Andrej Nikolaidis i da je isticanjem jednog pasusa ignorisana suština.

“Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole (Božidar Stanišljević) upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS. Da je Bole, recimo, nezadovoljni radnik, koji je shvatio da su nacionalni i verski antagonizmi samo maska pod kojom elita skriva temeljni antagonizam svakog društva, onaj klasni. Da je Bole, recimo, rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u vazdu dići one koji su me opljačkali – ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to, još, i poetska pravda”, ponovio je Nikolaidis.

On je kazao i da tekst govori o činjenici da je Republika Srpska stvorena na genocidu, što je, dodao je, potvrđeno presudom Haškog tribunala, ističući bi bila „pravda i civilizacijski iskorak ukoliko bi međunarodna zajednica ukinula Republiku Srpsku i garantovala celovitu Bosnu i Hercegovinu“.

Tekst, kako kaže, govori o jednoj paradoksalnoj situaciji – da sa jedne strane „imamo da se legitimiše državnost Republike Srpske nastale na genocidu, a da se iz istih centara delegitimiše crnogorska nezavisnost zato što je to navodno kriminalni projekat“. Ta dva procesa teku paralelno i ono što se dešava sa pritiskom na Crnu Goru i pritiskom na Bosnu i Hercegovinu – jeste povezano i dirigovano iz istog centra”, rekao je Nikolaidis.

On negira da je sporni pasus govor mržnje, jer je on obično, kako kaže, uperen protiv neke etničke, verske ili seksualne grupe, a da se u ovom slučaju radi o metafori za klasni bunt.

Opozicioni Pokret za promene zatražio je smenu Nikolaidisa sa funkcije Krivokakpićevog savetnika, dok je tužilaštvo najavio da će njegovi navodi u spornom tekstu biti predmet interesovanja tog tužilaštva.

Ostavi poruku