Саветник председника парламента Црне Горе Андреј Николаидис, који је у ауторском тексту зажалио што Бошко Станишљевић није употребио експлозив у бањалучкој спортској хали “Борик”, у којој су се налазили највиши српски званичници, тврди да је медијска кампања која се води против њега усмерена да би се нанела штета његовом шефу Ранку Кривокапићу.

Николаидис је гостујући у емисији “У центар” TВ Црне Горе рекао да је он тај текст, објављеном на порталу „Аналитика“, написао као Андреј Николаидис и да је истицањем једног пасуса игнорисана суштина.

“Цивилизацијски искорак био би и да је Боле (Божидар Станишљевић) употребио динамит и пушке које је сакрио у дворани у којој су главари, духовници и уметници прослављали двадесетогодишњицу постојања РС. Да је Боле, рецимо, незадовољни радник, који је схватио да су национални и верски антагонизми само маска под којом елита скрива темељни антагонизам сваког друштва, онај класни. Да је Боле, рецимо, рекао: јесам Србин, али сам и радник, стога ћу у вазду дићи оне који су ме опљачкали – не би ли то био цивилизацијски искорак? Била би то, још, и поетска правда”, поновио је Николаидис.

Он је казао и да текст говори о чињеници да је Република Српска створена на геноциду, што је, додао је, потврђено пресудом Хашког трибунала, истичући би била „правда и цивилизацијски искорак уколико би међународна заједница укинула Републику Српску и гарантовала целовиту Босну и Херцеговину“.

Tекст, како каже, говори о једној парадоксалној ситуацији – да са једне стране „имамо да се легитимише државност Републике Српске настале на геноциду, а да се из истих центара делегитимише црногорска независност зато што је то наводно криминални пројекат“. Tа два процеса теку паралелно и оно што се дешава са притиском на Црну Гору и притиском на Босну и Херцеговину – јесте повезано и дириговано из истог центра”, рекао је Николаидис.

Он негира да је спорни пасус говор мржње, јер је он обично, како каже, уперен против неке етничке, верске или сексуалне групе, а да се у овом случају ради о метафори за класни бунт.

Опозициони Покрет за промене затражио је смену Николаидиса са функције Кривокакпићевог саветника, док је тужилаштво најавио да ће његови наводи у спорном тексту бити предмет интересовања тог тужилаштва.

Ostavi poruku