Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević saslušaće 23. januara danskog novinara i dva vojnika koji su bili stacionirani u Dvoru na Uni, gdje je 1995. godine izvršen ratni zločin nad srpskim civilima, javio je B92.

Saslušanje nekadašnjih pripadnika mirovnih snaga UN biće obavljeno u Kopenhagenu, a prema saznanjima Tužilaštva  riječ je o teškom zločinu nad žrtvama koje su bile hendikepirane.

Jedan od bivših pripadnika snaga UN u Hrvatskoj danski vojnik Jan Velendorf, koji je o ubistvu zarobljenih civila već govorio na danskoj televiziji, najavio je da će sarađivati sa tužiocima.

Osim srpskog tužioca za ratne zločine u Dansku putuju i predstavnici hrvatskog tužilaštva budući da se i u toj zemlji vodi postupak za isti zločin.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije formiralo je prošle godine predmet o zločinu nad devetoro srpskih civila u Dvoru na Uni iz agvusta 1995. godine.

Danski list „BT“ prenio je prošle godine svjedočenje Velendorfa o zločinu u Dvoru na Uni, koja do tada nije bila poznata široj javnosti.

Prema Velendorfovom svjedočenju, danski vojnici iz UN, stacionirani u Hrvatskoj za vrijeme „Oluje“, nisu reagovali kad su ljudi u maskirnim uniformama, pred njihovim očima 8. avgusta 1995. godine, ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti, koji su se sakrili od rata u školi u Dvoru na Uni.

Pogubljenja su se dogodila samo nekoliko metara od danske jedinice koju je činilo 200 dobro naoružanih vojnika, koji su imali naređenje da samo posmatraju.

Iz Tužilaštva u Sisku ranije je saopšteno da je policija zločin nad civilnim stanovništvom u Dvoru na Uni prijavila 11 godina kasnije, odnosno u septembru 2006. godine, kao i da su prema dosadašnjim saznanjima zločin u Dvoru počinili pripadnici „paravojnih formacija takozvane SAO Krajine, tokom povlačenja, ali da njihov identitet još nije utvrđen“.

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je ranije da je ovaj zločin vjerovatno počinila hrvatska jedinica 17. domobranska pukovnija iz Sunje.

Ostavi poruku