Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић саслушаће 23. јануара данског новинара и два војника који су били стационирани у Двору на Уни, гдје је 1995. године извршен ратни злочин над српским цивилима, јавио је Б92.

Саслушање некадашњих припадника мировних снага УН биће обављено у Копенхагену, а према сазнањима Тужилаштва  ријеч је о тешком злочину над жртвама које су биле хендикепиране.

Један од бивших припадника снага УН у Хрватској дански војник Јан Велендорф, који је о убиству заробљених цивила већ говорио на данској телевизији, најавио је да ће сарађивати са тужиоцима.

Осим српског тужиоца за ратне злочине у Данску путују и представници хрватског тужилаштва будући да се и у тој земљи води поступак за исти злочин.

Тужилаштво за ратне злочине Србије формирало је прошле године предмет о злочину над деветоро српских цивила у Двору на Уни из агвуста 1995. године.

Дански лист „БТ“ пренио је прошле године свједочење Велендорфа о злочину у Двору на Уни, која до тада није била позната широј јавности.

Према Велендорфовом свједочењу, дански војници из УН, стационирани у Хрватској за вријеме „Олује“, нису реаговали кад су људи у маскирним униформама, пред њиховим очима 8. августа 1995. године, убили девет хендикепираних особа српске националности, који су се сакрили од рата у школи у Двору на Уни.

Погубљења су се догодила само неколико метара од данске јединице коју је чинило 200 добро наоружаних војника, који су имали наређење да само посматрају.

Из Тужилаштва у Сиску раније је саопштено да је полиција злочин над цивилним становништвом у Двору на Уни пријавила 11 година касније, односно у септембру 2006. године, као и да су према досадашњим сазнањима злочин у Двору починили припадници „паравојних формација такозване САО Крајине, током повлачења, али да њихов идентитет још није утврђен“.

Предсједник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац рекао је раније да је овај злочин вјероватно починила хрватска јединица 17. домобранска пуковнија из Суње.

Ostavi poruku