Ruski istražni organi zvanično su potvrdili da se među žrtvama ilegalne transplatacije organa u klinici Medikus na Kosovu nalaze i državljani Rusije, kao i da je ruska istraga potvrdila umešanost vrha kosovske vlasti u nelegalnu trgovinu organima.

Prema pisanju lista Komersant, suđenje optuženim za ova nedela je pri kraju, a rusko tužilaštvo raspolaže dokaznim materijalom iz sopstvene istrage koji prema zahtevu ruskog Ministarstva spoljnih poslova treba da bude upućeno Euleksu koji vodi istragu.

Isti izvor navodi da ih je predstavnik Istražnog odbora Rusije Vladimir Markin obavestio da su dvoje ruskih državljana zvanično priznati kao žrtve u ovom slučaju, kojima su tokom 2008. godine izvađeni bubrezi, a obećanu novčanu naknadu nikada nisu dobili.

Žrtvama, među kojima su i državljani Srbije, Turske, Moldavije, Kazahstana i Belorusije obećano je po 15.000 evra za svaki izvađeni organ, ali im je isplaćena daleko manja suma, iako je utvrđeno da su njihovi organi za transplataciju prodati na crnom tržištu po ceni od 80.000 do 100 hiljada evra.

Izvor Komersanta u ruskim diplomatskim krugovima naveo je da su predstavnici Euleksa koji sprovodi istragu u slučaju Medikus zatražili u aprilu prošle godine od ruskog Ministarstva spoljnih poslova podatke iz istrage koju je sprovela Moskva, kao i da se Euleks suočava sa ozbiljnim problemom zaštite svedoka.

Materijal iz ruske istrage, međutim, još nije predat Euleksu, a razlog nije poznat.

Suđenje u slučaju Medikus uskoro će ući u završnu Fazu, a njegove političke posledice prema navodima ruskih izvora mogle bi da budu veoma ozbiljne po aktuelno kosovsko rukovodstvo.

Ruski istražni organi veruju da su optuženi u slučaju Medikus umešani i u trgovinu organima ubijenih Srba koji su oteti na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, o čemu govori izveštaj Dika Martija u Savetu Evrope, kao i knjiga bivše tužiteljke Haškog tribunal Karle del Ponte.

Ostavi poruku