Руски истражни органи званично су потврдили да се међу жртвама илегалне трансплатације органа у клиници Медикус на Косову налазе и држављани Русије, као и да је руска истрага потврдила умешаност врха косовске власти у нелегалну трговину органима.

Према писању листа Комерсант, суђење оптуженим за ова недела је при крају, а руско тужилаштво располаже доказним материјалом из сопствене истраге који према захтеву руског Министарства спољних послова треба да буде упућено Еулексу који води истрагу.

Исти извор наводи да их је представник Истражног одбора Русије Владимир Маркин обавестио да су двоје руских држављана званично признати као жртве у овом случају, којима су током 2008. године извађени бубрези, а обећану новчану накнаду никада нису добили.

Жртвама, међу којима су и држављани Србије, Tурске, Молдавије, Казахстана и Белорусије обећано је по 15.000 евра за сваки извађени орган, али им је исплаћена далеко мања сума, иако је утврђено да су њихови органи за трансплатацију продати на црном тржишту по цени од 80.000 до 100 хиљада евра.

Извор Комерсанта у руским дипломатским круговима навео је да су представници Еулекса који спроводи истрагу у случају Медикус затражили у априлу прошле године од руског Министарства спољних послова податке из истраге коју је спровела Москва, као и да се Еулекс суочава са озбиљним проблемом заштите сведока.

Материјал из руске истраге, међутим, још није предат Еулексу, а разлог није познат.

Суђење у случају Медикус ускоро ће ући у завршну Фазу, а његове политичке последице према наводима руских извора могле би да буду веома озбиљне по актуелно косовско руководство.

Руски истражни органи верују да су оптужени у случају Медикус умешани и у трговину органима убијених Срба који су отети на Косову током 1998. и 1999. године, о чему говори извештај Дика Мартија у Савету Европе, као и књига бивше тужитељке Хашког трибунал Карле дел Понте.

Ostavi poruku