Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas da su neodgovornim ponašanjem, kršeći međunarodne ugovorene obaveze, Centralna banka BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH doveli u pitanje kredibilitet BiH na međunarodnom planu.

„Vlada Republike Srpske je direktnom uplatom sredstava za otplatu rate ino-duga sa jedinstvenog računa Trezora Republike Srpske jasno pokazala da nikome neće dozvoliti da u bilo kojem slučaju bude narušen kredibilitet Republike Srpske“, reka je Džombić na radno-konsultativnom sastanku sa ministrima.

Republika Srpska je, sa jedinstvenog računa Trezora Srpske, izmirila svoje obaveze po osnovu dospjele rate kredita prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj, u iznosu od 399.142 evra, te prema Svjetskoj banci i Evropskoj komisiji u iznosu od 821.723 evra.

Na sastanku je konstatovano da je bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj dobra, te da su stručne službe Ministarstva unutrašnjih poslova na visini zadatka po pitanju održavanja stabilnosti Srpske.

Resorni ministar je informisao premijera i članove Vlade Republike Srpske o aktivnostima koje pripadnici MUP-a preduzimaju na rasvjetljavanju događaja od 8. januara, kada je uoči obilježavanja Dana Republike, u dvorani “Borik“ pronađeno naoružanje.

Džombić je ponovio da nadležne službe ovoj istrazi moraju pristupiti maksimalno profesionalno i sa posebnom pažnjom.

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović informisao je predsjednika i članove Vlade da će do kraja januara biti završene predugovorne radnje i stečeni uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju autoputa na dionici Doboj – Prnjavor.

Konstatovano je da će školska godina u svim školama u Republici Srpskoj početi 23. januara, kako je i planirano.

Na sastanku je razgovarano o dinamici izvršenja Plana Vlade Republike Srpske za prvi kvartal 2012. godine, kao i o projektima čija je realizacija u toku ili su u planu da budu realizovani u narednom periodu, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Premijer Džombić sutra će posjetiti djecu iz Doma “Rada Vranješević“, koja od 12. januara borave na Jahorini.

Povodom božićnih i novogodišnjih praznika, premijer je omogućio da djeca iz ovog Doma provedu sedam dana na zimovanju. Premijer je sredstva namijenjena za reprezentaciju preusmjerio u mnogo humanije svrhe i djeci iz Doma omogućio zajedničko zimovanje po prvi put.

Ostavi poruku