Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да су неодговорним понашањем, кршећи међународне уговорене обавезе, Централна банка БиХ и Министарство финансија и трезора БиХ довели у питање кредибилитет БиХ на међународном плану.

„Влада Републике Српске је директном уплатом средстава за отплату рате ино-дуга са јединственог рачуна Трезора Републике Српске јасно показала да никоме неће дозволити да у било којем случају буде нарушен кредибилитет Републике Српске“, река је Џомбић на радно-консултативном састанку са министрима.

Република Српска је, са јединственог рачуна Трезора Српске, измирила своје обавезе по основу доспјеле рате кредита према Европској банци за обнову и развој, у износу од 399.142 евра, те према Свјетској банци и Европској комисији у износу од 821.723 евра.

На састанку је констатовано да је безбједносна ситуација у Републици Српској добра, те да су стручне службе Министарства унутрашњих послова на висини задатка по питању одржавања стабилности Српске.

Ресорни министар је информисао премијера и чланове Владе Републике Српске о активностима које припадници МУП-а предузимају на расвјетљавању догађаја од 8. јануара, када је уочи обиљежавања Дана Републике, у дворани “Борик“ пронађено наоружање.

Џомбић је поновио да надлежне службе овој истрази морају приступити максимално професионално и са посебном пажњом.

Министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић информисао је предсједника и чланове Владе да ће до краја јануара бити завршене предуговорне радње и стечени услови за расписивање међународног тендера за изградњу аутопута на дионици Добој – Прњавор.

Констатовано је да ће школска година у свим школама у Републици Српској почети 23. јануара, како је и планирано.

На састанку је разговарано о динамици извршења Плана Владе Републике Српске за први квартал 2012. године, као и о пројектима чија је реализација у току или су у плану да буду реализовани у наредном периоду, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Премијер Џомбић сутра ће посјетити дјецу из Дома “Рада Врањешевић“, која од 12. јануара бораве на Јахорини.

Поводом божићних и новогодишњих празника, премијер је омогућио да дјеца из овог Дома проведу седам дана на зимовању. Премијер је средства намијењена за репрезентацију преусмјерио у много хуманије сврхе и дјеци из Дома омогућио заједничко зимовање по први пут.

Ostavi poruku