Zvaničnici Republike Srpske, predstavnici političkih stranaka i boračkih udruženja složni su u oceni da je apsolutno neprihvatljiva odluka Tužilaštva BiH o obustavi istrage protiv 14 osoba u „slučaju Dobrovoljacka ulica“.

Istovremeno, iz federacije BiH sasavim suprotni stavovi – i Ganić i drugi odbacuju bilo kakvu odgovornost.

U prvim reagovanjima na odluku tog tužilaštva u Sarajevu, u RS ističu da šokira činjenica da je javnost mogla da vidi materijalne dokaze o ulozi pojedinaca u tom napadu, ali da tužilaštvo to nije videlo – između ostalog i audio zapis komande o napadu na konvoj JNA koja je preneta jedinicama pod kontrolom Sarajeva.

Premijer RS Aleksandr Džžombić kaže da je obustavljanjem istrage u predmetu „Dobrovoljačka“ Tužilaštvo BiH pokazalo da apsolutno nema kredibilitet da se bavi ovim pitanjima i da je slučaj samo potvrdio činjenicu da ovakvim radom zajedničke institucije ograničavaju perspektivu BiH kao države.

„Da toliko dokaza, snimaka, izjava svedoka nije bilo dovoljno za optužnicu – neshvatljivo je svakom razumnom čoveku“, ističe Džombić.

Po njemu, obustavljanje istrage protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i ostalih osumnjičenih u slučaju „Dobrovoljačka“ sramno je i ponižavajuće za porodice poginulih vojnika, ali i sve koji se zalažu za pravičnost i načelo da počinjeni zločin ne može ostati nekažnjen.

I ministar pravde RS Džerard Selman kaže da je odavno trebalo shvatiti da pravo i pravda „ne stanuju“ u pravosudnim institucijama na nivou BiH i da je očigledno da je odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u slučaju „Dobrovoljačka“ donesena pod političkim pritiskom određenih struktura iz Sarajeva.

„U Republici Srpskoj nećemo prihvatiti ovakav način rada pravosudnih institucija na nivou BiH. Bez obzira što je donesena naredba o obustavljanju istrage u slučaju ‘Dobrovoljacke’, Srpska će ponovo Tužilaštvu BiH, na osnovu inFormacija kojima raspolaže, dostaviti dokumentaciju o ovom slučaju od kojeg sigurno nećemo odustati“, naglasio je Selman.

I ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić smatra da je odluka Tužilaštva BiH da obustavi istragu u slučaju „Doborovoljačka“ protiv 14 lica, uključujući Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i Zaima Backovića, zaprepašćujuća i da je reč o diskriminciji Srba.

„Dokazano je da je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nad Srbima počinjen težak ratni zločin 1992. godine. Ponovo je reč o diskriminciji Srba od pravosudnih institucija na nivou BiH“, kaže Đokić i naglašava da je strani tužilac u predmetu „Dobrovoljačka“ doneo odluku „po zadatku“.

Direktor Centra RS za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović ističe da je Tužilaštvo BiH ovom odlukom dokazalo da je pristrasno i neobjektivno, te da je ovakvim stavom prejudiciralo odgovornost osumnjičenih u slučaju „Dobrovoljačka“, ne dozvolivši Sudu BiH da procesuiranjem utvrdi odgovornost ili nevinost ovih lica.

On je poručio da bi Tužilaštvo za ratne zločine Srbije trebalo da nastavi proces koji je započelo u vezi sa slučajem „Dobrovoljačka“, da bi tako na neki način bila ispravljena nepravda koju čini Tužilaštvo BiH.

I predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz ponovo naglašava da postoje neoborivi dokazi o direktnoj umešanosti tadašnjeg političkog i vojnog rukovodstva BiH u zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.
„Napad na kolonu JNA je sistematičan i dobro isplaniran. Da je optužnica podignuta u slučaju Dobrovoljačka, propao bi celokupan projekat po kome su Srbi agresori u BiH“, rekao je Ćurguz.

Istovremeno, iz federacije BiH sastavim suprotni stavovi – i Ganić i drugi odbacuju bilo kakvu odgovornost.
“Od samog početka istrage očekivao se ovaj rezultat jer je međunarodna zajednica bila Faktor u Dobrovoljačkoj, sve dogovore smo vršili uz pomoć međunarodne zajednice“, izjavio je Ejup Ganić za kojeg je u predmetu ‘Ganić i drugi’, Tužilaštvo BiH danas donelo naredbu o obustavi istrage.

Po njegovim rečima, Dobrovoljačka ostaje važan istorijski datum za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju, a istoričari će verovatno zaključiti da je to bio dan „d“ kada je Bosna spašena, a što se tiče Srbije – kako je kazao – to je verovatno dan kada je propao projekt „velike Sbije“.

“S druge strane, mora se priznati da je Beograd uspeo da u ovih 20 godina nametne međunarodnoj zajednici Dobrovoljačku kao projekt, na kojem su angažovani najviši i najkompetentniji tužioci iz međunarodne zajednice, od Haga pa do raznih međunarodnih tužilaštava, da istražuju Dobrovoljačku”, zaključio je on.

Ostavi poruku