Извршни секретар Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Рајко Васић оцијенио је да је идеја о двије српске државе, Србији и Српској, једна од најпозитивнијих српских идеја након Другог свјетског рата.

Васић каже да је та деја, о којој ових дана поводом двадесет година постојања Републике Српске расправљају београдски интелектуалци, на трагу политичких концепата који нису успјели да се пробију на велику предратну и ратну сцену, а по којима су Срби требало да учине све да остану као дио Хрватске и Косова и тако, након распада СФРЈ, играју једну од незаобилазних кључних улога у тим подручјима.

„Тешко је историографски истражити све чињенице, али је по мом мишљењу врло близу истине да је предратно, ратно и поратно политичко, интеклектуално и духовно вођство Срба у БиХ одувијек имало концепцију засебне српске државе у БиХ. Отуда је и потекао први назив – Српска Република БиХ“, рекао је Васић Срни.

Он је додао да се идеја такозване велике Србије у протеклих тридесет година показала као туђа, сатанизујућа идеја по Србе, те да је послужила као оправдање за све што се догодило Србима на простору бивше СФРЈ, а и данас се из Сарајева лансира сваког дана када Србе и Српску треба облатити за наводне фашистичке и агресорске идеје и праксу.

„Двије српске државе, када једног дана дође до тога, биће најбољи израз снаге, реалитета и демократичности српског народа и побијање свих негативних конотација које су међународни и локални фанатици лијепили за образ Србима по формули `оружја за масовно уништење“, навео је Васић.

Поједини политички аналитичари и историчари у Србији оцјењују да би Србија и Република Српска најбоље функционисале као двије сусједне земље које најприсније сарађују у свим областима, јер дијеле исти етнички и културни простор.

Невен Цвјетићанин са Института друштвених наука истиче да је у тренутној констелацији снага између великих сила сценарио осамостаљења Републике Српске веома мало извјестан, а уколико до тога и дође, за Србију би најбоље било да Српска буде самостална држава.

Историчар Срђан Цветковић каже да иако Република Српска није међународно призната, однос Србије и Српске функционише на нивоу сусједа који дијеле исти етнички и културни простор и раздваја их мека граница.

Ostavi poruku