Код централног споменика за 305 погинулих Срба у Скеланима код Сребренице, данас је служен парастос и обиљежено 19 година од страдања 69 српских војника и цивила из овог и неколико оближњих села које су убиле муслиманске снаге из Сребренице 16. јануара 1993. године.

Неколико стотина грађана са обје стране Дрине, упркос хладноћи и снијегу, окупило се да би прислужило свијеће за покој душа свих 305 погинулих из овог краја у протеклом рату, међу којима је било чак 58 жена.

Епископ зворничко-тузлански Василије служио је парастос уз саслужење свештеника из зворничког намјесништва и Бајине Баште у Србији.

Цвијеће код спомен обиљежја положили су Душко Четковић, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика, министар рада и борачко инвалидске заштите РС Петар Ђокић, делегације НСРС, Организације породица заробљених ипогинулих и несталих цивила РС, Удружења логораша регије Бирач, Борачке организације регије Бирач те општинске и борачке делегације из Сребренице, Братунца, Милића, Власенице, Зворника, Источног Сарајева и Бајине Баште у Србији и неколико страначких и других делегација.

Предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз изразио је очекивање да ће се ускоро промијенити ситуација када је ријеч о процесуирању злочина над Србима, јер ће у противном другој страни „бити омогућено да на том питању сруши темеље Српске“.Он је рекао да ће Борачка организација још упорније радити на томе да одговарају они који су криви за злочине почињене над Србима овог краја и у цијелој БиХ.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић истакао је да је бол за погинулима још већа због неправде што нико за ове злочине није одговарао, јер је Суд БиХ политички и примјењује различите аршине у дијељењу правде. Он је позвао власти РС да више пажње посвете Сребреници гдје су, како је истакао, Срби изложени различитим притисцима и не осјећају се равноправним.

На данашњи дан 1993. године у Скеланима и околним српским селима муслиманске снаге Насера Орића убиле су 69 Срба, 165 је рањено, а 30 заробљено, од којих половина није жива, а четворо се још воде као нестали. Међу погинулима већина су били цивили, а најмлађи Александар Димитријевић имао је само пет година, а његов брат Радослав дванаест година.

Цветко Ристић из сусједних Кушића тог дана је остао без оца, мајке, сестре и брата којег још није пронашао.

Тек након 16 година обновљена му је кућа, а изгубио је наду у правду и огорчен је у правосуђе БиХ, али прижељкује да ће ипак посмртни остаци његовог малољетног брата бити пронађени да их достојно сахрани.

Секретар сребреничке Борачке организације Милош Миловановић оцијенио је да су муслиманске снаге плански вршиле етничко чишћење ових простора и људи су убијани само зато што су Срби, без обзира да ли били цивили или војници. „Никада се нећемо помирити са неправдом коју наноси Хашки трибунал и Суд БиХ и нећемо одустати од захтјева и притисака да починиоци злочина над српским народом овог краја одговарају“, поручио је Миловановић.

У овом крају сва српска имовина је опљачкана, а тог дана попаљено је и нестало још петнаестак српских села и заселака која још нису обновљена и већи број преживјелих становника још нема гдје да се врати.

Ни након 19 година за масовни злочин над скеланским Србима, као ни за све остале почињене над Србима у средњем Подрињу, још нико није одговарао.

Парастосу у Скеланима претходило је полагање цвијећа и прислуживање свијећа за покој душа настрадалим Србима код спомен обиљежја у селима Ћосићи и Калиманићи.

Ostavi poruku