Једна од путница оптужила је капетана Франческа Скетинија да је пио у једном од бродских барова непосредно пре него што је дошло до несреће.

– Оно што ме је највише саблазнило је што сам видела капетана Скетинија како пије у бару у друштву прелепе жене – изјавила је за Сандеј Телеграф Холанђанка Моник Маурек (41), једна од путница која је имала среће да се спаси.

Она је испричала како већина путника није имала представу како звучи звук за евакуацију и да у први мах нису знали о чему се ради.

Узрок несреће шала капетана Скетинија?

На броду Коста Конкордија као шеф сале био је и Антонело Тиеволи једини члан посаде који живи на острву Ђиљо. Недељу дана раније тражио је кратак одмор како би отишао кући, али му није дошла замена, па се план изјаловио.

Будући да су путници били на вечери, позван је на заповеднички мост где му је капетан Скетини у шали рекао: “Ево, гледај твој оток”!  Милански лист “Коријере дела сера” тврди да је конобар одговорио: “Сувише смо близу”. Тек што је то изустио, брод је налетео на хрид.

Тиеволи је после несреће сишао на обалу и наводно својим рођацима рекао: “Никада нисам сањао да ћу овако стићи кући”,

Капетан, међутим, није признао да је његова шала била узрок несреће.

Компанија Коста, која је власник брода, оптужила је у недељу капетана брода за „грешке“, укључујући руту брода и понашање у тренутку несреће, као и напуштање брода пре путника. Капетан Франчешко Скетино, који то негира, налази се у притвору.

Фил Меткалф, чија је ћерка међу последњима напустила крузер, преноси да је капетан напустио пловило у раним фазама евакуације, остављајући посаду и путнике.

– Људи су били препуштени сами себи у тренуцима хаоса. Поједини чланови посаде покушавали су, у одсуству капетана, да се организују и помогну немоћним људима – испричао је Меткалф.

[nggallery id=43]

Ostavi poruku