У протестима у Букурешту повређено је 59 особа а ухапшено око 40, саопштили су данас полицијски и болнички извори а пренела агенција МедиаФакс.

Око 1.000 Румуна окупило се јуче, четвртог дана протеста, у централном делу Букурешта да би на миран начин исказали незадовољство због рада владе и оштрих мера штедње, као и због лошег животног стандарда. Поред тога, тражили су и оставку председника Tрајана Басескуа.

Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало „Хоћемо поштовање“ и „Доста корупције“.

Неколико сати након почетка мирних демонстрација, стотинак младих са капуљачама почели су да бацају каменице, петарде и димне бомбе, понављајући „сценарио“ од претходне ноћи, када је повређено неколико људи.

Полиција је на то одговорила користећи сузавац и потиснула демонстранте који су хтели да блокирају саобраћај на главном градском тргу.

Демонстранти су запалили неколико контејнера и киоска и разбили излоге неколико радњи.

Полиција је синоћ саопштила да су већина хулигана били навијачи Фудбалских клубова Стеауа и Динамо, који су такође били учесници претходних инцидената.

Протести су почели у четвртак, у знак подршке једном званичнику из сектора здравства који је био принуђен да поднесе оставку изложен притиску јер је критиковао владине реФорме здравственог система.

Иако је Басеску у петак повукао спорни предлог закона о здравственом систему, демонстрације су настављене несмањеном жестином, преносе агенције.

[nggallery id=47]

Ostavi poruku