Спасиоци су прекинули операцију спашавања на потопљеном италијанском путничком броду, пошто је „Коста Конкордија“ почела да клизи са стијене на коју се насукала.

„Брод је склизнуо девет центиметара вертикално и 1,5 центиметара хоризонтално. Одмах смо извршили евакуацију. Ово је нешто од чега смо страховали“, изјавио је портпарол спасилачке службе Лука Кари и додао да не зна када ће потрага бити настављена и да ће у међувремену бити праћена стабилност брода.

У зору је пронађено тијело шесте настрадале особе, а спасиоци су у трупу брода трагали за 14 особа чија судбина није позната.

Пјер Луиђу Фоски, предсједник компаније „Коста крстарења“, саопштио је да је за несрећу одговорна „људска грешка“ коју је починио капетан брода.

„Компанија ће бити у блиском контакту са капетаном и пружиће му сву неопходну помоћ, али морамо да признамо чињеницу да се људска грешка не може негирати“, рекао је Фоски на конференцији за новинаре у Ђенови.

Он је додао да „компанија не одобрава понашање које је довело до несреће“, односно „одступање од идеалног курса“.

Фоски је рекао да „Коста Конкордија“, која се прије три дана насукала са више од 4 200 путника и чланова посаде код италијанске западне обале, није имала проблема са безбједносном опремом. „Брод је ултрабезбједан. Ово је био ванредан догађај који се није могао предвидјети“, додао је Фоски.

Он је рекао да је у резервоарима брода остало 2 300 тона горива, али да за сада нема знакова цурења у море.

[nggallery id=43]

Ostavi poruku