У подељеном граду Мостару, у федерацији БиХ, поједине улице још уек носе назив по нацистичким злочинцима из Другог светског рата, јер Градско веће, упркос низу расправа, није донело одлуку о нњиховој званично улози.

Tи називи говоре и о подељености града на Неретви, па су тако, на пример, на источној страни града и даље називи из времена бивше Југославије, док су улице, тргови и школе у западним градским квартовима преименовани током 1993. и 1994. године.

Како је известила “Ал-џазира Балкан”, име заповедника злогласне „црне легије“ и усташког повереника за Босну Јуре францетића, којег је на ту Функцију лично именовао Анте Павелић, још стоји на табли једне од мостарских улица.

У улици која је од 1993. до 1995. била ратна линија у Мостару делује Омладински културни центар (ОКЦ) Абрашевић, где се окупљају млади Мостара. Центар покушава, како се наводи, да продуби летаргичну мостарску свакодневицу.

„Искрен да будем, већина људи данас и не зна како се зову улице у већини градова БиХ, јер су неколико пута, након рата на овамо, мењана имена улица. Свако решење је боље од постојећег. Мостар има толико заслужних песника и уметника, који ником не би требало да буду спорни“, изјавио је ту TВ мрежу Роберт Јандрић из ОКЦ Абрашевић.

Комуниколог Сеид Масница тврди да тренутна ситуација с називима улица додатно подиже ионако високе тензије у Мостару.

„Називи улица у Мостару само су један од примера прекида комуникације и на неки начин маргинализације грађана града Мостара. Појединци, односно политичари на све могуће начине желе маргинализирати све оне који су друге националности и друге вероисповести зарад тих њихових идеала, да би комуникација у том контексту била онаква каква јесте данас“, навео је Масница.

Иако су више пута покретане иницијативе да Мостар добије јединствене називе улица, до тога није дошло. Чак је и некадашњи високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Педи Ешдаун тражио да се промене називи улица, а Градско веће Мостара је пре седам година Формирало и посебну комисију која је требало да реши овај проблем.

Ешдаун је отишао, Комисији, као и бившем сазиву Градског већа је истекао мандат, а проблем и данас постоји.

„Иако је било покушаја појединачних промена улица, Градско веће је у прошлом сазиву, а у овом није ни покушавало, да дође до појединачних промена. Став политичких странака је био да се појединачне промене не прихватају, него да се узме цело градско подручје и да се све улице коригирају“, рекао је Мурат Ћорић, председник Граског већа Мостара.

Док су политичке странке у градској власти годинама водиле тихи рат око назива улица, мостарски уметници и грађанска удружења предлагали су да улице добију имена цвећа, воћа или само бројеве, како нико не би био увређен.

Хаос који влада мостарским улицама неким је грађанима очито дозлогрдио. Док се политика не сложи, неки од њих те називе мењају самоиницијативно.

Ostavi poruku