Rizični običaj kruzera da prođu blizu ostrva Djiljo da bi pozdravili stanovnike, po svemu sudeći je doprinio tome da se luksuzni turistički brod „Kosta Konkordija“ u petak uveče nasuče u blizini obala Toskane, rekli su danas zvaničnici i očevici.

Veliki kruzer težak 114.500 tona nasukao se na greben koji je udaljen samo 300 metara od obale zbog toga što je prišao suviše blizu tog toskanskog ostrva na putu za Savonu, u sjevernoj Italiji, navodi AFP.

Italijanski ministar odbrane Djampaolo di Paola, koji je bivši admiral italijanske mornarice, kazao je da je uzrok katastrofe „ogromna ljudska greška“.

„Brodovi takvih dimenzija ne mogu da plove toliko blizu obale zato što se tamo, kao što je poznato, nalaze stijene“, izjavio je ministar na televiziji „RAI 3“.

Neki očevici su ispričali da je posada kruzera priredila stanovnicima spektakularnu paradu dok je brod prolazio pored ostrva.

U prilog ovoj teoriji, list „Stampa“ je danas objavio pismo, napisano u avgustu prošle godine, u kome se gradonačelnik Djilja, Serđo Orteli, zahvaljuje kapetanu „Kosta Konkordije“ na „nevjerovatnom spektaklu“ koji je priredio stanovnicima ostrva prilikom jednog prethodnog prolaska tim putem.

U nesreći je u petak poginulo najmanje pet ljudi, a 67 je povrijeđeno, dok spasilačke ekipe tragaju za još 15 putnika i članova posade.

Na brodu se nalazilo četvoro državljana Srbije – troje putnika i jedan član posade – i svih su dobro.

Kapetanu „Kosta Konkordije“ tužilaštvo je u subotu odredilo pritvor nakon višečasovnog ispitivanja.

[nggallery id=43]

Ostavi poruku