Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je danas da je dio medija u BiH, najblaže rečeno, katastrofalan i da nema najelementarnije odgovornosti te da nije isplovio iz mulja ratnohuškačke retorike.

„Ako ste gledali posljednjih nekoliko dana Federalnu televiziju, vidjeli ste da se ponašaju kao da je ratno stanje i to je ono što blokira ovu zemlju. Mene je, recimo, danima, mjesecima, godinama pljuvao onaj jedan sa FTV-a, poslije su pustili njegov izvještaj iz Srebrenice i pokazalo se da je on sve ove godine bio odgovoran isto onoliko koliko je tada bio odgovoran u Srebrenici. Neki mediji biraju ugledne, umne ili bogate ljude, i onda očekuju da im platiš da prestanu, kao što imamo priliku da primijetimo“, kazao je on.

Gostujući na TV 1, vladika Grigorije je rekao da se na širem planu ponašanje vjerskih lidera u BiH može nazvati neodgovornim. Kazao je da je Islamska zajednica u BiH, odnosno njen poglavar Mustafa Cerić, uporedila Borisa Tadića, predsjednika Srbije, i Ivu Josipovića, predsjednika Hrvatske, dva najmiroljubivija čovjeka na ovim prostorima u posljednjih 100 godina, sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom.

„Nisam čuo veću grešku od te. Lično poznajem predsjednika Tadića i znam da niko kao on nema dobrotu i želju da odnosi Sarajeva i Beograda budu dobri. Predsjednik Josipović je takođe kulturan i odgovoran čovjek i mislim da je to velika prilika da takva dva čovjeka pomognu ovoj zemlji“, rekao je Grigorije.

On je naglasio da je izjavama o Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, reis Cerić izašao iz svakog okvira ljudskog, kulturnog i vjerskog te da se ponaša kao da je BiH njegovo privatno vlasništvo.

„On se potpuno izgubio, a to vjerovatno ima veze i sa izborima u Islamskoj zajednici“, kazao je vladika Grigorije.

On je istakao da Dodik mora da se brani od napada te da niko drugi nije napravio nacionalistu od njega kao što su napravili ljudi iz Sarajeva.

„Opasno je gurati čovjeka u ćošak i očekivati da te onda ne ogrebe“, naglasio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Đ.V.

Ostavi poruku