Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da se nada da će nadležne institucije vrlo brzo dati odgovor na pitanje za šta je bilo namenjeno oružje pronađeno u dvorani „Borik“ u Banjaluci.

„Jedno je jasno – oružje je bilo namenjeno nekome, a za koju tačnu namenu, nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti odgovor od nadležnih institucija“, rekao je Ahmetović i dodao da policiji i tužilaštvu treba pružiti maksimalnu podršku da urade svoj deo posla.

Odgovarajući na pitanje da li je bezbednost građana ugrožena, Ahmetović je rekao da BiH i građani nisu ništa manje ili više ugroženi od građana koji žive u mnogo razvijenijim i zemljama sa vrhunski uređenim sigurnosnim sektorom, jer se napadi dešavaju i u Norveškoj, Madridu, Londonu.

„Prema izveštajima policijskih agencija u BiH, zaključak je da je sigurnosna situacija u BiH zadovoljavajuća i ja se slažem s tim“, rekao je Ahmetović „Nezavisnim novinama“.

Ahmetović, koga je SDA kandidovala za funkciju ministra bezbednosti u novom sazivu Saveta ministara BiH, kaže da će njegov prioritet biti borba protiv organizovanog kriminala i jačanje kapaciteta u borbi protiv terorizma, ali i svih drugih izvora nesigurnosti.

Odgovarajući na pitanje da li BiH postaje nesigrna zemlje s obzirom da je proteklih nekoliko godina zabeleženo nekoliko oružanih terorističkih napada, Ahmetović je rekao da opasnost uvek postoji i da nju ne treba ni minimizirati, ali ni preuveličavati, jer oboje može biti opasno i štetno.

„Vrlo je bitno da policijske agencije rade svoj posao i da imaju dobru saradnju. Na tome moramo raditi u narednom periodu i to je prioritetan zadatak koji sam pred sebe postavio“, rekao je Ahmetović i dodao da bezbednosni sistem u BiH nije uređen do kraja i da je minimalno što mora da se ima – uvezan sistem i piramida pri vođenju istraga iz organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina.

On kaže da je broj osoba koje krše odredbe bezviznog režima smanjen ili je postao zanemarljiv i da nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza.

Ostavi poruku