Dan posle sukoba policije i pristalica Pokreta „Samoopredeljenje“, potpredsednik Pokreta Grauk Konjufca optužio kosovsku vladu da se „obračunala sa kosovskim narodom zarad Srbije“. Putevi od prelaza Merdare ka Prištini i prelaza Bela Zemlja ka Gnjilanu danas su prohodni.

Potpredsednik „Samoopredeljenja“ i poslanik u kosovskoj skupštini Glauk Konjufca optužio je kosovsku vladu da se „obračunala sa kosovskim narodom zarad Srbije“. Pristalice Pokreta protestovale su juče u nastojanju da spreče prolaz robe iz centralne Srbije.

„Pokazala se jedna stvar, da se aktuelna vlada zarad Srbije i njenih 500 miliona evra robe obračunala sa narodom na Kosovu, odnosno građanima Kosova. Jasno se vidi da je između naroda Kosova i Srbije, izabrala Srbiju“, rekao je Konjufca nakon što ga je kosovska policija oslobodila posle višesatnog zadržavanja.

Konjufca je sa još nekolicinom aktivista Pokreta juče priveden tokom protesta na administrativnom prelazu Bela Zemlja na putu Gnjilane – Bujanovac.

Tokom jučerašnjih sukoba privedeno je ukupno 146 osoba, povređen je 31 policajac i 20 demonstranata. Policija je koristila vodene topove i suzavac kako bi odblokirala put i do kasno sinoć jurila je demonstrante po zabačenim ulicama u Podujevu.

Odbor za ljudska prava i slobodu građana je saopštio da je policija hapsila nasumice i da među uhapšenima u Podujevu ima ljudi koji nisu učestvovali u blokadi puta Priština-Merdare, te da je „među njima primenjivala brutalnu silu“.

Redžepi: Policija koristila minimalnu silu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Reddžepi rekao je da je policija koristila minimalnu silu u razbijanju demonstracija i da je postupala profesionalno.

„Policija je koristila proporcionalno situaciji minimum snaga, mislim da je delovala profesionalno. Primarna dužnost policije je vladavina prava. Policija će tako delovati sve dok se blokada ne povuče“, rekao je Redžepi.

Redžepi je rekao da će najavio nove akcije, ukoliko bude ponovnih pokušaja blokada puteva. Pristalice Samoopredeljenja, međutim, za danas nisu najavili nove blokade.

Iako su se predstavnici Pokreta i policije prethodnih dana nekoliko puta sastajali kako bi protest protekao mirno, prvi ozbiljan incident dogodio se juče već oko 13 časova, na prelazu Morina između Kosova i Albanije.

Pristalice Pokreta tada su sprečene da uđu na teritoriju Kosova, posle čega je izbio sukob u kojem je policija koristila suzavac.

Sukobi su potom usledili i kod Podujeva, nedaleko od prelaza Merdare. Specijalne jedinice kosovske policije napravile su kordon i zaustavile pristalice Pokreta na nekoliko kilometara od prelaza Merdare.

Tada su aktivisti Pokreta ciglom pogodili jednog policajca, nakon čega je policija upotrebila vodeni top i suzavac.

[nggallery id=44]

Ostavi poruku