Tužilašvo tvrdi da je kapetan kruzera „Kosta Konkordija“ Frančesko Sketini napustio brod mnogo pre nego što je evakuisan poslednji putnik. Sketini se tereti za višestruko ubistvo i određen mu je pritvor. Spasen mladi par iz Južne Koreje, koji je bio svadbenom putovanju, kao i povređeni član posade.

Sudsko veće u Grosetu odredilo je pritvor Frančesku Sketiniju, kapetanu kruzera „Kosta Konkordija“. Sketini se tereti da je počinio višestruko ubistvo i napustio brod koji se sa više od 4.000 putnika nasukao i delimično potonuo nedaleko od obale zapadne Italije.

Tužilac za istragu ove nesreće Frančesko Veruzio kaže da je kapetan Sketini napustio brod mnogo pre nego što je evakuisan poslednji putnik.

„Putanja kojom se brod kretao nije bila dobra“, navodi Veruzio i dodaje da je kapetan broda bio u kabini za upravljanje i prema tome je, kaže, odgovoran za operacije.

Tužilaštvo ispituje i moguću odgovornost drugih ljudi, uključujući uključujući i zamenika kapetana Kira Ambrozija, koji je takođe priveden.

Na pitanje da li je moguće da je posada bila loše pripremljena, tužilac je rekao da se više radi o sistemu komande koja „nije funkcionisala kako je trebalo“.

Kapetan Sketino rekao je ranije medijima da je kruzer, koji je plovio prema gradu Čivitavekla, 80 kilometara severozapadno od Rima, kod ostrva Đilio udario u greben koji nije bio ucrtan u njegovim pomorskim kartama.

„Prema nautičkim kartama, more ispod nas je trebalo da bude dovoljno duboko“, rekao je kapetan.

Za sada je potvrđeno da je u brodolomu poginulo troje ljudi – dvoje Francuza i jedan peruanski pomorac.

Državljani Srbije dobro

„Na sigurnom je četvoro državljana Srbije, tri putnika i jedan član posade broda“, rekao je agenciji Beta zvaničnik Ambasade Srbije u Italiji.

Šef Konzularnog odeljenja Ambasade u Rimu, koji se nalazi u mestu Groseto, kod ostrva Đilio, rekao je agenciji Beta da je bračni par Vujović evakuisan posle nesreće, da nisu povređeni i da su dobili putne isprave da mogu da se vrate kući.

Sa njima je evakusiana i Svetlana Krsmanović koja nije tražila pomoć Konzulata.

Iz broda je spasena i Sara Janjić, član posade, koja je ostala bez dokumenata i novca. Ona je u Grosetu gde čeka uputstva kompanije koja ju je angažovala.

„Ambasada će joj pomoći i u izdavanju dokumenata, i u novcu ako treba“, rekao je Matić i dodao da je ona radila u brodskoj prodavnici.

U međuvremenu, broj nestalih sa kruzera smanjen je na 17, pošto je, kako je rekao predsednik regije Toskana Enriko Rosi, dodatnim proverama utvrđeno da spasioci i dalje ne mogu da pronađu 11 putnika i šest članova posade, preneo je AFP.

Prethodno su spasioci naveli da je nestalo od 34 do 36 ljudi. Lokalni zvaničnici su objasnili da je do zabune možda došlo zbog pogrešno napisanih imena stranih putnika, kojih je mnogo, na listama u luci San Stefano, odakle se upravlja spasilačkim operacijama i originalnog spiska sa broda.

Na brodu je, prema rapoloživim podacima, bilo 4.229 ljudi, od toga 3.209 putnika. Među turistima na kruzeru bilo je 989 Italijana, 569 Nemaca, 462 Francuza, 177 Španaca, 129 Amerikanaca, a bilo je i državljana Srbije, Hrvatske, Rusije, Austrije, Švajcarske i mnogih drugih država.

Svi putnici iz Srbije su dobro, saopštilo je predstavništvo italijanske brodske kompanije u Beogradu.

Prema rečima onih koji su spaseni, sve je ličilo na scene iz „Titanika“. Putnicima za paniku nije trebalo mnogo, skakali su u more sa palube i među takvima je najviše nestalih, dok su ostali sačekali da se spuste čamci za spasavanje.

[nggallery id=43]

Ostavi poruku