Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да је Хрватска у првој фази државности имала проблема с демократским стандардима али да је сада је „постајала боља“, преноси у недељу хрватски медији поводом обележавања 20 година признања Хрватске као независне државе.

Како је најавило Министарство спољних и европских послова које је организатор прославе, централна свечаност је вечерас у центру Загреба.

Говориће председник Иво Јосиповић, председник Хрватског сабора Борис Спрем, премијер Зоран Милановић, министарка спољних и европских послова Весна Пусиц и амбасадор Данске у Хрватској Бо Ерик Вебер, као представник председавајуће Европске уније.

Хрватску независност од бивсе СФРЈ 15. јануара 1992. признало је 12 цланица тадасње Европске заједнице. Истог дана Хрватска је успоставила дипломатске односе са Немачком која је уз Ватикан одиграла битну улогу у признавању Хрватске и подстакла осталих 11 цланица ЕЗ-а да признају њен суверенитет.

Осим 12 земаља тадасње ЕЗ, Хрватску су 15. јануара 1992. признале и Аустрија, Бугарска, Канада, Мадарска, Малта, Пољска и Свајцарска.

Ostavi poruku