Predsednik Sirije Bašar al Asad proglasio amnestiju za sve zločine počinjene tokom nemira od prošlog marta do sada. Generalni sekretar UN Ban Kimun poručio Asadu da prestane da ubija svoj narod.

Sirijski predsednik Bašar al Asad proglasio je opštu amnestiju za zločine počinjene tokom događaja koji potresaju zemlju od 15. marta, javila je zvanična agencija Sana.

„Predsednik Asad je izdao dekret koji podrazumeva generalnu amnestiju za zločine počinje tokom dešavanja između 15. marta 2011. i 15. januara 2012. godine“, dodala je Sana, ne navodeći druge detalje.

Sirijski predsednik Asad pridružio se u sredu hiljadama svojih pristalica u prestonici Damasku, u veoma retkom javnom pojavljivanju, rekavši masi da želi da crpi snagu iz nje.

Asad (46), bio je okružen bezbednosnim čuvarima kada se pojavio u masi, obučen ležernije nego inače, u jakni bez kravate. On se od početka pobune u Siriji pre 10 meseci samo nekoliko puta pojavio u javnosti.

Sirijski predsednik je za revolt optužio „zaverenike iz inostranstva“, a juče je zapretio da će uzvratiti onima koji njegovom režimu prete „čeličnom rukom“.

Prema procenama UN, od početka pobune sredinom marta u Siriji je poginulo više od 5.000 ljudi.

Kimun: Asade, ne ubijaj svoj narod!

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao je Asada da zaustavi ubijanje svog naroda, upozoravajući ga da put represije nema izlaza.

„Ponavljam sirijskom predsedniku Asadu, prekinite sa nasiljem, prestanite da ubijate svoje sugrađane, represija vodi u ćorsokak“, rekao je Ban Kimun na otvaranju konferencije o demokratskoj tranziciji u arapskom svetu koja se održava u Bejrutu.

Ban je citirao čuvenog arapskog filozofa iz 14. veka Ibna Halduna rekavši da onaj ko koristi moć, silu ili prinudu to radi na svoju štetu i da će ga jednog dana njegov narod napustiti.

„Od početka revolucija u Tunisu, Egiptu i drugim državama, govorio sam njihovim liderima da slušaju svoj narod. Oni koji jesu, imali su koristi od toga. Drugi nisu, pa se suočavaju sa posledicama svog ponašanja“, istakao je generalni sekretar UN.

Konferencija u Bejrutu o „reformama i demokratskoj tranziciji“ okuplja više sadašnjih i bivših vođa država u kojima je bilo demokratskih promena.

Skupu prisustvuje bivša predsednica Čilea Mišel Bašlet kao i lideri zemalja koje su učestvovale u arapskom proleću kao što je bivši šef Arapske lige i egipatski predsednički kandidat Amr Musa.

[nggallery id=45]

Ostavi poruku