Бивши предсједник Републике Српске Мирко Шаровић није желио прејудицирати да ли ће преузети једну од министарских позиција у новом Савјету министара БиХ које су припале Републици Српској, појаснивши да су разговори лидера СНСД-а Милорада Додика и СДС-а Младена Босића у току и да се још разговара о предложеним кандидатима.

Шаровић је истакао да је ранија одлука предсједника СДС-а била да из те странке у Савјет министара иду најискуснији и најпрепознатљивији кадрови СДС-а, што је био повод за спекулације да ће он бити један од министара, али да коначни договор Додика и Босића још није познат.

Гостујући у програму ОБН телевизије, Шаровић је оцијенио да садашњој политичкој сцени недостаје конкретне политичке иницијативе око које ће повести плодна дискусија, које би требало да замијени тренутну запаљиву реторику и политичке односе.

„Мали договори чине напредак и они су једино могући, а не да се потежу велике ствари јер је договор о њима у БиХ немогућ“, рекао је Шаровић и истакао да под њима подразумијева, између осталог, крупне измјене Устава, али и рада Предсједништва и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Шаровић је истакао да је поносан на организацију недавне прославе 20 година постојања Републике Српске, рекавши да је његов осјећај да 9. јануар као датум никог не треба да вријеђа у БиХ, нарочито што је тадашња одлука о формирању Српске Републике БиХ донесена прије ратних сукоба.

Осврћући се на оптужницу у афери „Орао“ која га је теретила да је учествовао у незаконитом извозу војне опреме и наоружања у Ирак, Шаровић је нагласио да је та исконструисана прича лансирана да би се систем безбједности и одбране лоцирао са ентитеских на ниво БиХ, те да је нереална бука створена у вези са афером „Орао“ требало лакше да доведе до тог циља.

Шаровић је навео да му је тадашњи високи представник Педи Ешдаун понудио да потпише нагодбу о преносу ових надлежности на ниво БиХ, уз обећање да неће бити смијењен са дужности члана Пресједништва БиХ, што он није прихватио, те је због огромног притиска 2003. године поднио оставку.

Он је нагласио да су и све остале афере које су му стављане на терет као што је случај „Привредна банка Српско Сарајево“, афера „Тигар“ и удруживање у злочиначку организацију подршке Радовану Караџићу, биле монтиране од представника међународне заједнице и Педија Ешдауна, како би био уклоњен из политичког живота.

Шаровић је истакао да ниједна од тих монтираних афера није имала позитиван судски епилог, због чега му је на основу тужби БиХ исплаћена одшета у висини од више стотина хиљада КМ.

Ostavi poruku