Bivši predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović nije želio prejudicirati da li će preuzeti jednu od ministarskih pozicija u novom Savjetu ministara BiH koje su pripale Republici Srpskoj, pojasnivši da su razgovori lidera SNSD-a Milorada Dodika i SDS-a Mladena Bosića u toku i da se još razgovara o predloženim kandidatima.

Šarović je istakao da je ranija odluka predsjednika SDS-a bila da iz te stranke u Savjet ministara idu najiskusniji i najprepoznatljiviji kadrovi SDS-a, što je bio povod za spekulacije da će on biti jedan od ministara, ali da konačni dogovor Dodika i Bosića još nije poznat.

Gostujući u programu OBN televizije, Šarović je ocijenio da sadašnjoj političkoj sceni nedostaje konkretne političke inicijative oko koje će povesti plodna diskusija, koje bi trebalo da zamijeni trenutnu zapaljivu retoriku i političke odnose.

„Mali dogovori čine napredak i oni su jedino mogući, a ne da se potežu velike stvari jer je dogovor o njima u BiH nemoguć“, rekao je Šarović i istakao da pod njima podrazumijeva, između ostalog, krupne izmjene Ustava, ali i rada Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Šarović je istakao da je ponosan na organizaciju nedavne proslave 20 godina postojanja Republike Srpske, rekavši da je njegov osjećaj da 9. januar kao datum nikog ne treba da vrijeđa u BiH, naročito što je tadašnja odluka o formiranju Srpske Republike BiH donesena prije ratnih sukoba.

Osvrćući se na optužnicu u aferi „Orao“ koja ga je teretila da je učestvovao u nezakonitom izvozu vojne opreme i naoružanja u Irak, Šarović je naglasio da je ta iskonstruisana priča lansirana da bi se sistem bezbjednosti i odbrane locirao sa entiteskih na nivo BiH, te da je nerealna buka stvorena u vezi sa aferom „Orao“ trebalo lakše da dovede do tog cilja.

Šarović je naveo da mu je tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun ponudio da potpiše nagodbu o prenosu ovih nadležnosti na nivo BiH, uz obećanje da neće biti smijenjen sa dužnosti člana Presjedništva BiH, što on nije prihvatio, te je zbog ogromnog pritiska 2003. godine podnio ostavku.

On je naglasio da su i sve ostale afere koje su mu stavljane na teret kao što je slučaj „Privredna banka Srpsko Sarajevo“, afera „Tigar“ i udruživanje u zločinačku organizaciju podrške Radovanu Karadžiću, bile montirane od predstavnika međunarodne zajednice i Pedija Ešdauna, kako bi bio uklonjen iz političkog života.

Šarović je istakao da nijedna od tih montiranih afera nije imala pozitivan sudski epilog, zbog čega mu je na osnovu tužbi BiH isplaćena odšeta u visini od više stotina hiljada KM.

Ostavi poruku