Премијер Велса Кервин Џонс рекао је данас да, у случају остварења независности Шкотске, треба извршити радикалне промјене у уређењу Велике Британије како би била спријечена нова енглеска доминација у парламенту.

Потенцијалне посљедице шкотске независности наглашене су након што је британски премијер Дејвид Камерон у обраћању парламенту рекао да ће бити потребно извршити одређене измјене у случају отцјепљења Единбурга.

„Не можете само изузети Шкотску и при том очекивати да Велика Британија настави даље као и прије. Имаћемо, на примјер, парламент у Лондону са 550 посланика од којих ће 510 бити из Енглеске. Биће потребно добро размислити о природи односа између три народа преосталих унутар Велике Британије како би се осигурало да то буде сигурно тијело, гдје ће људи сматрати да су на прави начин заступљени“, рекао је Џонс.

Премијер Велса је коментар дао на састанку британско-ирског савјета у Даблину и пошто је све указивало на то да премијер Шкотске Алекс Салмонд повлачи паралелу између историјског понашања Лондона према Единбургу и Ирској.

Салмонд је потом ублажио реторику и позвао премијера и његовог замјеника Ника Клега у Шкотску на разговоре о плановима за убрзање референдума о независности.

Евентуални референдум односио би се на иступање или останак у Великој Британији, а не би била изнесена могућност за шира овлаштења.

Салмонд је 10. јануара рекао да ће Шкотска одржати референдум о независности у јесен 2014. године.

Влада у Лондону саопштила је да је спремна да преговара са шкотском владом, коју предводи Шкотска национална партија (СНП), у вези са временом и условима одржања референдума.

Извор: СРНА

Ostavi poruku