Сукоби косовске полиције и присталица Покрета за самоопредељење на путу ка прелазу Мердаре. Ухапшено 50 присталица покрета Ветевендосје. Полиција употребила водени топ и сузавац. Повређено 13 полицајаца.

 • 18.46 – Ухапшено 50 активиста Покрета за самоопредељење. Код прелаза Бела Земља ухапшени посланици Покрета Висар Имери и Глаук Коњуфца.
 • 17.52 – Приведен други човек Покрета за самоопредељење Шпенд Ахмети.
 • 16.54 – Аљбин Курти није ухапшен већ је повређен током акције косовске полиције и указана му је помоћ у локалном дому здравља, након чега се поново придружио демонстрантима, јавља извештач РТС-а.
 • 14.33 – У сукобима присталица Покрета самоопредељене и полиције има повређених на обе стране. Полиција употребила водени топ.
 • 14.27 – Ухапшено неколико десетина присталица покрета Самоопредељење код Мердара. У току сукоби полиције и демонстраната, полиција испаљује патроне сузавца на Куртијеве присталице, које и даље одбијају да се склоне са пута.
 • 14.20 – Косовска полиција, под пуном опремом за разбијање демонстрација, довукла и водени топ. Присталицама покрета Ветевендосје остављено неколико минута да се разиђу.
 • 13.38 – Између 2.000 и 3.000 присталица Аљбина Куртија на путу Подујево – Мердаре. У самом Подујеву још око 1.000, али се испред њих налази кордон полиције који им не дозвољава да крену даље ка Мердару.
 • 13.25 – Косовска полиција испалила патроне сузавца на групу присталица покрета Ветевендосје на прелазу Морино између Албаније и Косова.
 • 13.20 – Један косовски полицајац лакше повређен када су га присталице покрета Ветевендосје погодиле циглом у леђа.
 • 13.06 – Присталице Покрета за самоопредељења зауставили камион на путу од Подујева до прелаза Мердаре.
 • 12.45 – Косовска полиција зауставила два аутобуса са присталицама Покрета за самоопредељење који су дошли из Албаније.

Присталице Покрета за самоопредељење сукобиле су се са косовском полицијом на путу ка административном прелазу Мердаре. Повређено је 13 полицајаца и четири демонстранта, међу којима и лидер Покрета за самоопредељење Аљбин Курти. У сукобима је ухапшено 50 демонстраната, а полиција је употребила водени топ и сузавац.

У неколико наврата било је чарки између полиције и демонстраната који су настојали да пробију кордон. Полиција је том приликом употребила „бибер спреј“, а демонстранти каменице и грудве.

Припадници покрета претходно су, на магистралном путу између Подујева и пункта Мердаре, блокирали саобраћај за камионе натоварене робом из централне Србије. На том делу пута, заустављен је камион шлепер који је превозио грађевински материјал из Суботице за купце на Косову.

Лидер Покрета за самоопредељење Аљбин Курти рекао је да полиција не треба да зауставља демонстранте, већ треба да онемогући улазак робе из Србије и да обезбеди остваривање реципроцитета. Курти је навео да је „Србија непријатељска и да води непријатељску политику према Косову“.

Код прелаза Бела Земља мирно

Јаке полицијске снаге, под пуном опремом за разбијање демонстрација, биле су распоређене и дуж путева који воде ка административном прелазу Бела Земља, али тамо није било сукоба.

Око 1.000 присталица Покрета за самоопредељење блокирало је једну коловозну траку пута на два километра од тог прелаза. Покушали су да се приближе контролном пункту, али их је спречила полиција које има у великом броју.

Демонстранти су носили албанске заставе и узвикивали пароле, а на транспарентима је писало „Стоп роби из Србије“.

Пропуштали су понеко путничко возило са регистрацијама Бујановца или страним таблицама. Камиона са робом из Србије на том прелазу није ни било. Активисти Покрета су најавили да ће блокада трајати док се не поништи споразум о слободној трговини.

Раније данас је постављен и додатни контролни пункт на раскрсници, која се налази неколико стотина метара испред прелаза Бела Земља. Од јутрос се у овој зони налази и неколико џипова америчког контингента Кфора.

Косовска полиција потврдила је и да је у међузони на граничном прелазу с Албанијом, код Врбнице, у близини Призрена, зауставила неколико аутобуса с путницима који су кренули да подрже протест Покрета за самоопредељење, преноси Бета.

Државни секретар министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић апеловао је на Србе да данас избегавају прелазе Мердаре и Бела Земља како се не би излагали опасности.

Ostavi poruku