Sukobi kosovske policije i pristalica Pokreta za samoopredeljenje na putu ka prelazu Merdare. Uhapšeno 50 pristalica pokreta Vetevendosje. Policija upotrebila vodeni top i suzavac. Povređeno 13 policajaca.

 • 18.46 – Uhapšeno 50 aktivista Pokreta za samoopredeljenje. Kod prelaza Bela Zemlja uhapšeni poslanici Pokreta Visar Imeri i Glauk Konjufca.
 • 17.52 – Priveden drugi čovek Pokreta za samoopredeljenje Špend Ahmeti.
 • 16.54 – Aljbin Kurti nije uhapšen već je povređen tokom akcije kosovske policije i ukazana mu je pomoć u lokalnom domu zdravlja, nakon čega se ponovo pridružio demonstrantima, javlja izveštač RTS-a.
 • 14.33 – U sukobima pristalica Pokreta samoopredeljene i policije ima povređenih na obe strane. Policija upotrebila vodeni top.
 • 14.27 – Uhapšeno nekoliko desetina pristalica pokreta Samoopredeljenje kod Merdara. U toku sukobi policije i demonstranata, policija ispaljuje patrone suzavca na Kurtijeve pristalice, koje i dalje odbijaju da se sklone sa puta.
 • 14.20 – Kosovska policija, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, dovukla i vodeni top. Pristalicama pokreta Vetevendosje ostavljeno nekoliko minuta da se raziđu.
 • 13.38 – Između 2.000 i 3.000 pristalica Aljbina Kurtija na putu Podujevo – Merdare. U samom Podujevu još oko 1.000, ali se ispred njih nalazi kordon policije koji im ne dozvoljava da krenu dalje ka Merdaru.
 • 13.25 – Kosovska policija ispalila patrone suzavca na grupu pristalica pokreta Vetevendosje na prelazu Morino između Albanije i Kosova.
 • 13.20 – Jedan kosovski policajac lakše povređen kada su ga pristalice pokreta Vetevendosje pogodile ciglom u leđa.
 • 13.06 – Pristalice Pokreta za samoopredeljenja zaustavili kamion na putu od Podujeva do prelaza Merdare.
 • 12.45 – Kosovska policija zaustavila dva autobusa sa pristalicama Pokreta za samoopredeljenje koji su došli iz Albanije.

Pristalice Pokreta za samoopredeljenje sukobile su se sa kosovskom policijom na putu ka administrativnom prelazu Merdare. Povređeno je 13 policajaca i četiri demonstranta, među kojima i lider Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti. U sukobima je uhapšeno 50 demonstranata, a policija je upotrebila vodeni top i suzavac.

U nekoliko navrata bilo je čarki između policije i demonstranata koji su nastojali da probiju kordon. Policija je tom prilikom upotrebila „biber sprej“, a demonstranti kamenice i grudve.

Pripadnici pokreta prethodno su, na magistralnom putu između Podujeva i punkta Merdare, blokirali saobraćaj za kamione natovarene robom iz centralne Srbije. Na tom delu puta, zaustavljen je kamion šleper koji je prevozio građevinski materijal iz Subotice za kupce na Kosovu.

Lider Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da policija ne treba da zaustavlja demonstrante, već treba da onemogući ulazak robe iz Srbije i da obezbedi ostvarivanje reciprociteta. Kurti je naveo da je „Srbija neprijateljska i da vodi neprijateljsku politiku prema Kosovu“.

Kod prelaza Bela Zemlja mirno

Jake policijske snage, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, bile su raspoređene i duž puteva koji vode ka administrativnom prelazu Bela Zemlja, ali tamo nije bilo sukoba.

Oko 1.000 pristalica Pokreta za samoopredeljenje blokiralo je jednu kolovoznu traku puta na dva kilometra od tog prelaza. Pokušali su da se približe kontrolnom punktu, ali ih je sprečila policija koje ima u velikom broju.

Demonstranti su nosili albanske zastave i uzvikivali parole, a na transparentima je pisalo „Stop robi iz Srbije“.

Propuštali su poneko putničko vozilo sa registracijama Bujanovca ili stranim tablicama. Kamiona sa robom iz Srbije na tom prelazu nije ni bilo. Aktivisti Pokreta su najavili da će blokada trajati dok se ne poništi sporazum o slobodnoj trgovini.

Ranije danas je postavljen i dodatni kontrolni punkt na raskrsnici, koja se nalazi nekoliko stotina metara ispred prelaza Bela Zemlja. Od jutros se u ovoj zoni nalazi i nekoliko džipova američkog kontingenta Kfora.

Kosovska policija potvrdila je i da je u međuzoni na graničnom prelazu s Albanijom, kod Vrbnice, u blizini Prizrena, zaustavila nekoliko autobusa s putnicima koji su krenuli da podrže protest Pokreta za samoopredeljenje, prenosi Beta.

Državni sekretar ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović apelovao je na Srbe da danas izbegavaju prelaze Merdare i Bela Zemlja kako se ne bi izlagali opasnosti.

Ostavi poruku