Савјетник предсједника Скупштине Црне Горе за слободну јавност и културу, Андреј Николаидис, објавио је на порталу „Аналитика“ текст пун говора мржње, коментаришући прославу 20 година постојања Републике Српске у дворани „Борик“ у Бањалуци.

Николаидис је у коментару, поводом прославе 20 година од формирања Републике Српске, написао да би „цивилизацијски искорак био да је употријебљен експлозив у дворани ‘Борик’ у којој су главари, духовници и умјетници прослављали 20 година Српске“.

Николаидис се у ауторском тексту пита „шта би у случају БиХ био истински историјски искорак“.

„Очито да глобалне, наддржавне и наднационалне институције правду претпоставе прагми, етику користи, па проведу укидање, ако је потребно и насилно, Републике Српске. Без бриге, слављеници, то се неће десити. Ту границу западна цивилизација неће прећи“, наводи Николаидис.

Према његовим ријечима, у том смислу тачна је тврдња „коју воле понављати српски лидери – да су они непризнати и невољени граничари запада, они који цивилизацију бране од дивљих хорди са истока“.

Писање Николаидиса наишло је на оштре осуде у дијелу црногорске јавности српске провинијенције, док кругови блиски предсједнику црногорске Скупштине Ранку Кривокапићу одбијају да коментаришу Николаидисово писање.

Божидар Станишљевић, који је полицији признао да је у дворану „Борик“ унио оружје, предат је Тужилаштву БиХ које је предложило да му суд одреди притвор од 30 дана. Станишљевић, који је ухапшен 10. јануара, испитан је у својству осумњиченог за тероризам.

Полиција Републике Српске је приликом противдивезионог прегледа дворане „Борик“, уочи свечане академије поводом јубилеја Републике Српске, пронашла у новинарској ложи торбу у којој су били аутоматска пушка са пригушивачем и пет оквира, три килограма пластичног експлозива, двије ручне кумулативне бомбе, двије бомбе М75 и М52, полуаутоматска пушка и 330 комада муниције, те штапини са упаљачем.

Извор: СРНА

Ostavi poruku