Покрет за промјене (ПзП) затражиће смјену савјетника предсједника црногорског парламента Андреја Николаидиса због изјаве да би био „цивилизацијски искорак да је експлозив, подметнут у дворани ‘Борик’ у Бањалуци, гдје се прослављало 20 година постојања Републике Српске, активиран“.

Коментаришући прославу 20 година постојања Републике Српске у дворани „Борик“ у Бањалуци, савјетник предсједника Скупштине Црне Горе за слободну јавност и културу Андреј Николаидис објавио је на порталу „Аналитика“ текст пун говора мржње.

Николаидис је у коментару, поводом прославе 20 година од формирања Републике Српске, написао да би „цивилизацијски искорак био да је употријебљен експлозив у дворани ‘Борик’ у којој су главари, духовници и умјетници прослављали 20 година Српске“ и да би то била „још и поетска правда“.

Посланик ПзП-а Коча Павловић нагласио је да Николаидисово „позивање на тероризам“ представља јавно иступање које је забрањено црногорским Уставом.

„Зато је предсједник Скупштине Ранко Кривокапић дужан да се одмах јавно одреди према овом криминалном иступу његовог савјетника за културу и слободну јавност“, оцијенио је Павловић.

Он је нагласио да је Николаидис таквим иступом сам себе демаскирао и учинио се недостојним за посао савјетника у црногорском парламенту.

„Зато ће ПзП, на првој наредној сједници Колегијума, захтијевати његово уклањање са тог мјеста“, поручио је Павловић.

Писање Николаидиса наишло је на оштре осуде у дијелу црногорске јавности српске провинијенције, док кругови блиски предсједнику црногорске Скупштине Ранку Кривокапићу одбијају да коментаришу Николаидисово писање.

Николаидис је за подгоричке медије изјавио да све што је имао да каже рекао у свом тексту те да нема никакав додатни коментар.

Божидар Станишљевић, који је полицији признао да је у дворану „Борик“ унио оружје, предат је Тужилаштву БиХ које је предложило да му суд одреди притвор од 30 дана. Станишљевић, који је ухапшен 10. јануара, испитан је у својству осумњиченог за тероризам.

Полиција Републике Српске је приликом противдивезионог прегледа дворане „Борик“, уочи свечане академије поводом јубилеја Републике Српске, пронашла у новинарској ложи торбу у којој су били аутоматска пушка са пригушивачем и пет оквира, три килограма пластичног експлозива, двије ручне кумулативне бомбе, двије бомбе М75 и М52, полуаутоматска пушка и 330 комада муниције, те штапини са упаљачем.

Извор: СРНА

Ostavi poruku