Бањалучки адвокат Мирослав Микеш изјавио је да не види смисао за помиловањем бившег команданта муслиманске војске у Сребреници Насера Орића, који је условно осуђен због нелегалног ношења оружја и муниције.

Он сматра да је условна осуда Орићу сама по себи блага и, према томе, он је благом осудом већ помилован.

„Ако је он већ добио условну осуду умјесто казне затвора, онда се још условна осуда стави ван снаге, то нема генералне превенције, него се још више шаље порука људима да такве ствари и даље раде, јер је евидентно да могу да прођу готово без  било какве санкције“, рекао је  Микеш.

Он је истакао да образложење предсједника Федерације БиХ Живка Будимира о помиловању апсолутно нема узрочне везе са смислом помиловања зато што је рекао да је ријеч о томе да је Орић издржао двије трећине казне.

„Поставља се питање оправданости доношења одлуке о помиловању у конкретном случају, гдје је евидентно да то има политичке или неке друге призвуке који нису правни, зато што је Орић осуђен за тешко кривично дјело посједовања оружја чије је држање забрањено“, оцијенио је Микеш.

Он каже да се у свим земљама на свијету за држање оружја предвиђа строга затворска казна и додаје да би у случају да „он није Насер Орић“ вјероватно добио затворску казну.

Микеш је подсјетио да је, с друге стране, у већини земаља парламентарне демократије помиловање парламентарно и сматра се актом милости предсједника, а такав поступак је најчешће у складу са одредбама устава и закона.

Одлуку о помиловању ратног команданта Сребренице Насера Орића, који се повезује са многим акцијама чији је циљ био страдање великог броја српских цивила, жртве могу доживјети као провокацију, поготово што највећи број тих злочина није правосудно расвијетљен, сматра правни експерт Крстан Симић.

Оцијенивши да оваква одлука сигурно има политичке конотације, Симић је изјавио да је оправдана бојазан жртава и грађана Републике Српске да је то једна врста подршке Орићу и његовом дјеловању.

Он је нагласио да се институт помиловања у скоро свим правним системима у свијету користи у изузетним ситуацијама, када се оцијени да је казна испунила сврху и ресоцијализација дала резултате, али и као један врло осјетљиви политички инструмент.

„У Орићевом случају не постоје ти разлози, с обзиром на то да је ријеч о човјеку којег медији интензивно доводе у везу са многим криминалним групама у Федерацији БиХ“, појаснио је Симић.

Предсједник Федерације БиХ Живко Будимир помиловао је некадашњег команданта муслиманске војске у Сребреници Насера Орића и укинуо му условну казну од четири године затвора због нелегалног ношења оружја и муниције.

Будимир је тако омогућио Орићу да поново носи оружје без страха да ће поново завршити иза решетака, с обзиром на то да је условна казна предвиђала да, ако „окривљени“ понови кривично дјело, одмах иде у затвор.

Уз Орића, Будимир је помиловао још неколико затвореника, међу којима су и убице, пљачкаши и сексуални преступници.

Образлажући одлуку, Будимир је рекао да су сви помиловани у потпуности рехабилитовани и да „не представљају никакву опасност за друштво“.

Извор: СРНА

Ostavi poruku