Присталице Покрета за самоопредељење блокирали прелазе Мердаре и Бела Земља. Јаке полицијске снаге распоређене су око тих административних прелаза. Блокада усмерена против камиона, али не и против путничких возила, рекао Аљбин Курти.

  • 13.20 – Један косовски полицајац лакше повређен када су га присталице покрета Ветевендосје погодиле циглом у леђа. После овог „окршаја“ ситуација се смирила.
  • 13.06 – Присталице Покрета за самоопредељења зауставили камион на путу од Подујева до прелаза Мердаре.
  • 12.45 – Косовска полиција зауставила два аутобуса са присталицама Покрета за самоопредељење који су дошли из Албаније.

Упркос јаким снагама безбедности, припадници Покрета за самоопредељење, на магистралном путу између Подујева и пункта Мердаре, зауставили су саобраћај за камионе натоварене робом из централне Србије, јавља извештач РТС-а.

На путу између Подујева и пункта Мердаре, заустављен је камион шлепер који је превозио грађевински матријал из Суботице за купце на Косову.

Специјална јединица косовске полиције зауставила је више стотина присталица покрета „Самоопредљење“ на неколико километара од прелаза Мердаре, међу којима лидера тог покрета Аљбина Куртија.

Код административних прелаза Мердаре и Бела Земља распоређене су и јаке снаге специјалних јединица косовске полиције под пуном опремом за разбијање демонстрација.

Специјалне јединице поставиле су додатни контролни пункт на раскрсници, која се налази неколико стотина метара испред прелаза Бела Земља. Од јутрос се у овој зони налази и неколико џипова америчког контингента Кфора.

Припадници Покрета за самоопредељење још нису дошли на прелазе, ретка возила углавном са страним и новим таблицма са ознаком РКС прелазе административну линију. Полиција на новопостављеном пункту такође контролише аутомобиле, а за сада све протиче без инцидената.

Државни секретар министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић апеловао је на Србе да данас избегавају те прелазе како се не би излагали опасности.

Лидер Самоопредељењa Аљбин Курти изјавио је у петак да неће бити блокиран улазак људи на Косово, већ само робе.

Курти је нагласио да протести нису уперени против Срба у Србији или на Косову, већ против државе Србије, оптуживши истовремено Владу Косова да није способна и да нема вољу да остварује закључке Скупштине Косова о реципроцитету у политичким, економским и трговинским односима са Србијом.

Ostavi poruku