Najmanje 50 ljudi poginulo, a 100 ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu na šiitske hodočasnike u iračkom gradu Basri. Strahuje se da rivalstvo dve verske frakcije – većinskih šiita i manjinskih sunita ne dovede do građanskog rata.

Irak se suočio s dubokim sektaškim podelama i novim krvoprolićem, što potvrđuje današnje ubistvo 50 šiitska hodočasnika u Basri, na jugu zemlje. U napadu bombaša samoubice povređeno je 100 ljudi.

„Terorista koji je nosio policijsku uniformu i imao falsifikovanu policijsku značku, uspeo je da dođe do policijskog punkta i digne sebe u vazduh zajedno sa policajcima i hodočasnicima“, rekao je policajac na licu mesta, a preneo Rojters.

Napadnuti su hodočasnici koji su proslavljali Arbain, završetak četrdesetodnevne žalosti u spomen na mučeništvo koje je 680. godine (pre Hrista) podneo Husein, unuk poslanika Muhameda i sin imama Alije, središnjih figura šiitskog islama.

Napad je počinjen na kraju Arbaina, jednog od mnogih verskih šiitskih praznika, u trenutku kada je politička kriza iračke vlade koju predvode šiiti, obnovila strahovanja od povratka sektaškog nasilja u zemlji, navela je britanska agencija Rojters.

Gotovo svakodnevno podmetanje bombi i rivalstvo između dve verske frakcije – većinskih šiita i manjinskih sunita – počelo je čim su se povukli Amerikanci, što bi moglo da dovede do još dubljih podela i građanskog rata.

Ostavi poruku