Srbija je postigla dogovor sa Ruskom Federacijom o izradi mozaika u hramu Svetog Save na Vračaru, prema kojem će Moskva obezbijediti 40 miliona dolara za završetak unutrašnjih radova, piše beogradski „Danas“.

Potpisivanje sporazuma se očekuje do kraja januara u Moskvi, a postoji mogućnost da potpisivanju prisustvuju predsjednik Srbije Boris Tadić i ruski premijer Vladimir Putin.

Prilikom posjete Beogradu, Putin je krajem marta prošle godine obećao finansijsku pomoć za završetak unutrašnjih radova na Svetosavskom hramu, a o tome je razgovarao i sa Tadićem i patrijarhom srpskim Irinejem.

List podsjeća da je poslije posjete Srbiji, mitropolit Ilarion Alfejev u jednom intervjuu govorio o radovima na hramu Svetog Save ponavljajući spremnost Ruske pravoslavne crkve da pomogne nastavak radova i ističući da se radi o „projektu bez presedana“, jer će mozaikom biti pokriveno 17 000 metara kvadratnih, kao i da jedan kvadrat košta od 2.000 do 2.500 evra.

List navodi da postoji prijedlog da Rusi finansiraju, urade i postave mozaik u Hramu Svetog Save, a posao bi trebalo da bude obavljen u narednih osam godina.

U prvoj fazi biće urađeno 3 100 metara kvadratnih mozaika u velikoj kupoli, lukovima naosa i pilonima, stubovima i kupolnom tamburu.

Kompozicije će se zasnivati na vizantijskoj ikonografskoj perspektivi kod prikazivanja arhitektonskih prostora i artefakata, dok će se autori kod likova nebeske hijerarhije držati načela vanvremenosti i uobičajenih distinkcija koje definiše Pseduo-Dionisije Areopagit.

Mozaici će biti izvođeni teserama, kockicama, od prirodnog kamena, stakla, staklene paste i eventualno keramike.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku