Подршка грађана Србије уласку у ЕУ опала је на 51 одсто у односу на јунско истраживање када је евроинтеграције подржало 53 одсто анкетираних, показало је децембарско истраживање јавног мњења Канцеларије Владе Србије за европске интеграције.

Директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић изјавила је да би 51 одсто грађана Србије гласало за учлањење Србије у Европску унију уколико би сутра био одржан референдум, 28 одсто би гласало против, 18 одсто не би гласало, док 3 одсто не зна шта би одговорило.

Делевићева је на конференцији за новинаре рекла да чак 85 одсто грађана Србије сматра да реформе у Србији треба спроводити.

Стопа грађана који подржавају улазак у ЕУ се смањила за два процентна поена у односу на претходно истраживање из јуна 2011. године, када се тако изјаснило 53 одсто грађана.

Директорка Канцеларије рекла је да је примећен тренд опадања подршке уласку Србије у ЕУ, али и да грађани, након првобитне негативне реакције због дешавања у процесу евроинтеграција, ипак рационално процењују државне интересе.

„Истраживање показује однос рационалног и емоционалног код грађана. Одсликава начин на који се о ЕУ говори у јавној дебати и показује тенденцију киселог грожда. Ако нешто нисмо добили онда то и није било важно“, рекла је Делевићева.

Истраживање је урађено 22. децембра, након одлуке Европског савета да Србији не додели статус кандидата за чланство у ЕУ.

Делевићева је рекла да су јасније профилисани они који би гласали против, наводећи да 23 одсто грађана сматра да ЕУ не доноси ништа добро Србији и да испитани сматрају да би више користи од ЕУ имала држава, а не они.

Због недобијања статуса кандидата за чланство у ЕУ, 53 одсто испитаних сматра да је руководство државе одговорно, 32 одсто сматра да је за то одговорна ситуација у ЕУ, док само пет одсто грађана као проблем види Косово.

Ипак, на питање који је највећи услов који се поставља пред Србију, 70 грађана је истакло да је то Косово, пренела је Делевић. Међутим, 75 одсто грађана сматра да би проблеме Београда и Приштине требало решавати без обзира на ЕУ, као и да грађани и даље подржавају реформе, њих 85 одсто, наводећи да их треба наставити иако нису услов за улазак у ЕУ.

Такође је порастао број оних који би се на референдуму изјаснили против уласка Србије у ЕУ. Овог децембра против би гласало 28 одсто испотаних, док се у јуну тако изјашњавало 24 одсто грађана.

За годину дана подршка је опала за шест процената, с обзиром да је у децембру 2010. године 57 одсто грађана изјавило да подржава улазак Србије у ЕУ.

Тренутна стопа подршке грађана придруживању ЕУ је најмања од 2002. године од када се спроводи истраживање.

Подршка уласку Србије у ЕУ је углавном била изнад 60 одсто, а највећа подршка је забележена у децембру 2003. године када је за улазак у ЕУ било 72 одсто грађана. Подршка је у паду од децембра 2010. године.

Истраживања о ставовима грађана о ЕУ спроводе се од септембра 2002. на сваких пола година – у јуну и децембру.

Ostavi poruku