Podrška građana Srbije ulasku u EU opala je na 51 odsto u odnosu na junsko istraživanje kada je evrointegracije podržalo 53 odsto anketiranih, pokazalo je decembarsko istraživanje javnog mnjenja Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da bi 51 odsto građana Srbije glasalo za učlanjenje Srbije u Evropsku uniju ukoliko bi sutra bio održan referendum, 28 odsto bi glasalo protiv, 18 odsto ne bi glasalo, dok 3 odsto ne zna šta bi odgovorilo.

Delevićeva je na konferenciji za novinare rekla da čak 85 odsto građana Srbije smatra da reforme u Srbiji treba sprovoditi.

Stopa građana koji podržavaju ulazak u EU se smanjila za dva procentna poena u odnosu na prethodno istraživanje iz juna 2011. godine, kada se tako izjasnilo 53 odsto građana.

Direktorka Kancelarije rekla je da je primećen trend opadanja podrške ulasku Srbije u EU, ali i da građani, nakon prvobitne negativne reakcije zbog dešavanja u procesu evrointegracija, ipak racionalno procenjuju državne interese.

„Istraživanje pokazuje odnos racionalnog i emocionalnog kod građana. Odslikava način na koji se o EU govori u javnoj debati i pokazuje tendenciju kiselog grožda. Ako nešto nismo dobili onda to i nije bilo važno“, rekla je Delevićeva.

Istraživanje je urađeno 22. decembra, nakon odluke Evropskog saveta da Srbiji ne dodeli status kandidata za članstvo u EU.

Delevićeva je rekla da su jasnije profilisani oni koji bi glasali protiv, navodeći da 23 odsto građana smatra da EU ne donosi ništa dobro Srbiji i da ispitani smatraju da bi više koristi od EU imala država, a ne oni.

Zbog nedobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, 53 odsto ispitanih smatra da je rukovodstvo države odgovorno, 32 odsto smatra da je za to odgovorna situacija u EU, dok samo pet odsto građana kao problem vidi Kosovo.

Ipak, na pitanje koji je najveći uslov koji se postavlja pred Srbiju, 70 građana je istaklo da je to Kosovo, prenela je Delević. Međutim, 75 odsto građana smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati bez obzira na EU, kao i da građani i dalje podržavaju reforme, njih 85 odsto, navodeći da ih treba nastaviti iako nisu uslov za ulazak u EU.

Takođe je porastao broj onih koji bi se na referendumu izjasnili protiv ulaska Srbije u EU. Ovog decembra protiv bi glasalo 28 odsto ispotanih, dok se u junu tako izjašnjavalo 24 odsto građana.

Za godinu dana podrška je opala za šest procenata, s obzirom da je u decembru 2010. godine 57 odsto građana izjavilo da podržava ulazak Srbije u EU.

Trenutna stopa podrške građana pridruživanju EU je najmanja od 2002. godine od kada se sprovodi istraživanje.

Podrška ulasku Srbije u EU je uglavnom bila iznad 60 odsto, a najveća podrška je zabeležena u decembru 2003. godine kada je za ulazak u EU bilo 72 odsto građana. Podrška je u padu od decembra 2010. godine.

Istraživanja o stavovima građana o EU sprovode se od septembra 2002. na svakih pola godina – u junu i decembru.

Ostavi poruku