Замјеник премијера Косова Хајредин Кучи одбио је сагласност за посјету принца Александра Карађорђевића, његове супруге Катарине и бившег вицепремијера Србије Божидара Ђелића Косову и Метохији.

Карађорђевићи и Ђелић намјеравали су да посјете Пећку патријаршију и манастир Високи Дечани.

Одлука о забрани је, како преносе приштински медији, знак реципроцитета због спречавања министру за дијаспору Косова Ибрахима Маколија да посјети општине на југу Србије настањене Албанцима.

Кучи је у Влади Косова задужен за разматрање и одобравање посјета званичника Србије и ово је можда и једини случај да је одбијен захтјев високих јавних личности Србије за улазак на Косово.

Принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, како је раније најављено, требало је сутра да посјете Косово и присуствују литургији у Пећкој патријаршији коју ће служити епископ липљански Јован. Карађорђевићи су требали да однесу хуманитарну помоћ Србима на Косову и Метохији.

Маколи је јуче заустављен на прелазу Кончуљ, јер му српска полиција није дозволила улазак. Он је требало да се састане са предсједницима општина Бујановац и Прешево, Шаипом Камберијем и Рагмијем Мустафом, као и са предсједником албанског Националног савјета Галипом Бећиријем.

Посјета Маколија југу Србије била би прва посјета једног косовског министра Бујановцу и Прешеву.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је јуче да у централну Србију са Косова може свако да уђе као грађанин, на основу договора о слободи кретања из Брисела, уколико на административној линији приложи одговарајућа документа, али не као политичар. Дачић је рекао да општина Бујановац нема овлашћења да позива политичаре и да треба да се поштује процедура.

Извор: СРНА

Ostavi poruku