Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD na Kosovu zabrinute su planiranim aktivnostima pokreta „Samoopredjeljenje“, s ciljem blokade administrativnih prelaza na Merdaru i Beloj zemlji.

U zajedničkoj izjavi za javnost, diplomatska petorka pozvala je „Samoopredjeljenje“ da se „uzdrži od bilo kakavog nasilja ili provokacija protiv pripadnika policije Kosova“, prenosi Radio „Slobodna Evropa“.

„Takva djela ne samo da su nezakonska, već bi ojačala političke tenzije na Kosovu što bi negativno uticalo na sliku Kosova van zemlje. Svaka jednostrana blokada trgovine bila bi protiv posvećenosti Kosova prema CEFTA sporazumu“, kaže se u saopštenju stranih diplomata.

Ambasadori su uvjereni da će policija Kosova, podržana Euleksom i Kforom, pokazati uzdržanost i profesionalizam u njihovom ponašanju na bilo kakvu provokaciju, ali na kraju „Samoopredjeljenje“ će, kako se navodi, biti odgovorno za posljedice njihovih planiranih aktivnosti.

Ambasade naglašavaju jaku podršku procesu dijaloga Prištine i Beograda i postignutim sporazumima.

„Strateški cilj ovog procesa je omogućavanje postepene normalizacije stanja Kosova u regionu. Ova normalizacija i uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa su u konkretnom interesu Kosova i njenih građana. Ovo je takođe jedini put koji vodi ka evroatlanskim integracijama“, navodi se u saopštenju i dodaje da „ne treba dopustiti da ijedna politička partija sabotira ovaj proces“.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku