Регулаторна агенција за комуникације (РAК) БиХ анализираће емисију Федералне телевизије „60 минута – специјал“ под називом „Крња велика Србија“, која је емитована 9. јануара и утврдиће да ли у емисији има говора мржње или других елемената непрофесионалног начина извјештавања.

У Дневнику ФТВ-а, али и у овој емисији, емитованој одмах послије Дневника на Дан, крсну славу и 20 година постојања Републике Српске изнесено је низ најгорих и најмонструознијих изјава на рачун српског народа, српских политичара, РС и Србије. Српски народ оптужен је да је „геноцидан од постанка до нестанка“.

„Морална наказа“ настала „експлицитним дивљаштвом“, „геноцидна творевина“, само су неке од порука послатих са Јавног сервиса ФБиХ.

Aутор специјалне емисије изнио је низ увреда на рачун Републике Српске, Милорада Додика, Бориса Тадић и његовог оца Љубомира, а ни покојном Зорану Ђинђићу нису дали мира, оптужујући га да је „проводио српски мит“.

Портпарол РAК-а Aмела Одобашић рекла је јуче „Гласу Српске“ да нису примили ниједан приговор на ту емисију, али да ће захтјев „Гласа Српске“ за одговоре на питања да ли у поменутој емисији има елемената говора мржње третирати као приговор.

– Погледаћемо емисију ФТВ-а, те видјети да ли постоји основа за покретање случаја због кршења кодекса уређивања РТВ програма – рекла је Одобашићева.

У поменутој емисији ФТВ-а аутор је у тврдњама да је српски народ геноцидан кренуо од Начертанија из 1844. године, Стевана Мољевића и Светосавског сабора, те Меморандума СAНУ-а из 1986. године. Наведено је да је Српска војска још у „балканским ратовима починила геноцид“.

Ништа боље Српска није окарактерисана ни у штампаним медијима из ФБиХ.

Тако су неки од наслова у „Дневном авазу“ гласили „Власти РС и Србије обиљежиле почетак агресије на БиХ“, те „Двадесет година опште пљачке, циркуса и капитулације здравог разума“. У дневном листу „Ослобођење“ осванули су наслови „Датум никоме за понос“, те „Иринеј долази из Београда у Бањалуку на прославу дана почетка геноцида над муслиманима“.

Из Савјета за штампу су „Гласу Српске“ рекли да до јуче нису примили ниједан захтјев или жалбу грађана на извјештавање штампаних или он-лајн медија о Дану Републике Српске.

– Савјет за штампу у БиХ не ради дневни мониторинг и анализу текстова. Ми дјелујемо према захтјевима и жалбама грађана, којих, у овом конкретном случају, није било – рекла је службеник за жалбе Савјета за штампу БиХ Едиса Шикало.

Додала је да ће Савјет размотрити жалбу која се односи на извјештавање о теми Дана РС, ако је прими.

Предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламента БиХ Петар Кунић рекао је да РС треба да тужи ФТВ за клевету, за вријеђање и дискриминацију народа.

– Не само да би РAК требало да реагује, него је вријеме да представници Републике Српске поднесу тужбу против ФТВ-а за вођење пропаганде дискриминације међу народима – истакао је Кунић.

OHR

Из Канцеларије високог представника (OHR) у БиХ на наше питање да ли ће реаговати на говор расне и вјерске мржње са ФТВ, казали су да OHR не коментарише уређивачку политику било којег медија, те да ако неко сматра да је извјештавање било које РТВ куће неадекватно, може да уложи приговор РAК-у.

Ostavi poruku