Najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi, Tito je izgradio u vojnoj bazi „Željava“, pod konspirativnim imenom „Objekt 505“, „tvrdi“ se u slovenačkom dokumentarcu „Houston, we have a problem!“. Krajem 1960. godine, CIA je, navodno, to otkrila i SFRJ je celokupnu tehnologiju za let u svemir „ustupila“ SAD… za dve i po milijarde dolara.

Šaljivi dokumentarni film Houston, we have a problem! slovenačkog reditelja Žige Virca, koji se bavi „jednom od najvećih tajni svemirske trke tokom Hladnog rata – jugoslovenskim svemirskim programom“, otkriva „neverovatne“ informacije.

„Jugosloveni su ostvarili brzi napredak baziran na tajnim zapisima pionira u toj oblasti Hermana Potočnika, nakon Drugog svetskog rata. Tehnička rešenja opisana u neobjavljenim Potočnikovim dnevnicima bila su osnova tajnog svemirskog programa 1948. godine, nakon Titovog konflikta sa Staljinom“, navodi se u trejleru filma.

Krajem 1960. godine, CIA je navodno otkrila da SFRJ već ima operativnu tehnologiju za let u svemir, a u martu 1961. godine, Tito je celokupno znanje prepustio Sjedinjenim Američkim Državama, koje su ubrzo „dostigle“ Sovjete.

Broz je u zamenu dobio podršku Bele kuće, ali i ogromnu sumu novca – u filmu se navodi da je na jugoslovenski državni račun leglo dve i po milijarde dolara!

Već u maju 1961. godine američki predsednik Kenedi objavljuje da SAD planira put na Mesec.

U šaljivom dokumentarcu se „otkriva kako je Tito izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi u vojnoj bazi ‘Željava'“, kod Bihaća, u Bosni i Hercegovini, pod konspirativnim imenom „Objekt 505″.

Film Houston, we have a problem!, delo je braće Boštjana i Žige Virca, velikih nada slovenačke kinematografije. Žiga Virc je inače prošle godine nominovan za studentskog Oskara za film Trst je naš!.

Ko zna šta će njih dvojica još „otkriti“ do početka 2013. godine, do kada će biti dovršen film.

Ostavi poruku