Muškarac koja je juče uhapšen u Banjaluci priznao da je uneo naoružanje u dvoranu „Borik“, dan pre proslave 20-godišnjice Republike Srpske. Reč je o Bošku Stanišljeviću, saznaje RTS. Policija proverava motive i povezanost sa drugim osobama.

Iz policije Republike Srpske saopšteno je da je osoba koja je juče uhapšena u Banjaluci priznala da je unela naoružanje u dvoranu „Borik“ 8. januara. Kako nezvanično saznaje RTS, reč je o Srbinu Bošku Stanišljeviću.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mirna Šoja kaže da se još proveravaju motivi, kao i povezanost sa drugim osobama. Prema njenim rečima, kriminalistička obrada nad uhapšenom osobom je u toku i obavlja se uz nadzor i konsultaciju Tužilaštva BiH.

„Policija Republike Srpske izvršila je i pretrese na više lokacija u Banjaluci“, rekla je Šoja i dodala da su kao rezultat tih aktivnosti pripadnici MUP-a juče lišili slobode jedno lice iz Banjaluke zbog sumnje da je počinilo krivično delo terorizma.

Direktor sportske dvorane „Borik“ Manojlo Zrnić rekao je da je Stanišljević u radnom odnosu u ovoj ustanovi duže od 20 godina i da je poslednjih deset dana bio na odsustvu zbog bolovanja.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da istražioci MUP-a RS i tužioci Posebnog odeljenja za organizovani kriminal zajedno rade na potpunom rasvetljavanju slučaja.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je u Banjaluku, u skladu sa dogovorom ministara policije Ivice Dačića i Stanislava Čađa, otišlo 10 stručnjaka iz MUP-a Srbije koji će tamošnjim kolegama pružiti pomoć pri razrešavanju slučaja u hali „Borik“.

„Republika Srpska je ovaj posao odradila kako treba, ali zapanjuje činjenica da je, ako se pokaže tačnom, neko na ovaj način pokušao da ostvari određene namere i izazove haos“, istakao je Veljović zaTanjug.

Veljović je poručio da je ovo veliko upozorenje za sve regionalne policije i sve bezbednosne strukture da nijedna informacija ne sme biti olako prihvaćena.

Eksploziv i naoružanje u dvorani otkriveni su 8. januara, dan pre svečane akademije povodom obeležavanja Dana i krsne slave Republike Srpske kojoj je, osim najviših funkcionera Republike Srpske, prisustvovao i ceo državni vrh Srbije i rukovodstvo Srpske pravoslavne crkve.

Procenjuje se da bi, da je aktivirano, ugrozilo živote više od 1.000 zvanica koje su prisustvovale proslavi u dvorani. U pomoćnim prostorijama tehnike u sportskoj dvorani pronađeno je nekoliko kilograma eksploziva, detonator, snajper sa prigušivačem, automatska puška.

Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je juče da je naoružanje pronađeno u manjoj prostoriji pri vrhu tribina u hali „Borik“, iz koje postoji odličan pogled na čitavu dvoranu.

Ostavi poruku