Војни аналитичар Мирослав Лазански оцијенио је да је прослава 20 година од формирања Републике Српске у Бањалуци, на којој се окупио цјелокупан српски политички и вјерски естаблишмент, представљала савршену мету за терористе, од Ал Каиде до такозване Ослободилачке војске Косова.

„Скуп толико значајних српских глава из Републике Српске, Србије и Хрватске аутоматски је могао да буде изазов за разне терористичке групе или појединце, психопате разних профила, или ‘чисте професионалце’, који атентате одрађују за чисте паре и нечисте мотиве“, оцијенио је Лазански у коментару „Није случајност“, објављеном у београдској „Политици“ поводом вијести о проналаску оружја у бањалучкој дворани „Борик“.

Он је додао да је неко „на вријеме“ размишљао гдје би то могла да буде прослављена 20. годишњица оснивања Републике Српске и који је простор за такву свечаност најбољи у Бањалуци. „И баш у таквом и у том простору пронађено је оружје“, истиче Лазански.

Он наводи да је неколико дана прије свечаности, приликом контрадиверзионог прегледа, пронађено оружје – снајперска пушка и експлозив и да је оружје било сакривено и у савршеном техничком стању.

Према његовој оцјени, правовременом акцијом српских служби безбједности спријечен је могући атентат-диверзија. „Ко су могући директни или индиректни наручиоци? Има их више, зависи коме све директно или индиректно смета Република Српска, њен успешан развој и опстанак, те њене блиске везе са Србијом. Коме све смета јака Србија“, закључио је Лазански.

Извор: СРНА

Ostavi poruku