Некадашњи шеф Удбе Јово Капичић, уколико се врати у Црну Гору, суочиће се са тужбом за ратне злочине коју намјерава да поднесе Мира Мандић за убиство њеног оца и још петоро људи на Сињајевини код Колашина 1947. године.

Мандићева је прије више од годину дана у Србији поднијела кривичну пријаву против Капичића, али још није процесуирана.

Према њеним ријечима, Капичић је, као тадашњи министар унутрашњих послова, лично наредио да буде убијено шест људи на врху Вратло на планини Сињајевини у фебруару 1947. године, пишу „Вечерње новости“.

„Један од убијених је био мој отац, предратни судија Војног суда Краљевине Југославије Миљан Мандић. Он је за вријеме рата био командант колашинске бригаде Југословенске војске у отаџбини“, каже Мандићева, која се позива и на књигу „Голи отоци“ у којој је Капичић признао да је био на планини Сињајевини у вријеме када се догодио злочин.

Она је испричала да је тога дана, са мајком, сестром и баком, кориштена као живи штит док су војници Озне покушавали да убију њеног оца и његове саборце, те да и данас носи трауме.

Мандићева напомиње да су острашћени револуционари, како су се звали, убијали интелектуалце, угледне домаћине, свештенике, те подсјећа и да је у болници у Колашину 1951. године отрован њен брат који је тада имао непуних пет година, јер је био дијете четничког команданта.

У пећини у усјеку Вратло, на планини Сињајевини код Колашина, погинуло је најмање седам припадника краљевске војске који нису хтјели да се предају комунистичким властима.

Капичић (92), који је 12. децембра нападнут у Београду, одлучио је да се врати у родну Црну Гору јер, како је рекао, у Србији нема шта да тражи.

Овај некадашњи генерал Удбе, координатор хапшења ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића и управник логора на Голом отоку у политички живот вратио се недавно након што се појавио на главном одбору ЛДП-а и након што је објављена књига његових исповијести о Голом отоку.

Ostavi poruku