Књижевник Игор Мандић сматра да Хрватска неће имати велике користи од уласка у Европску унију и да је једина могућност поновно уједињење јужнословенских народа, али не на стари начин.

„Ми улазимо у ЕУ као подстанари, морамо поднијети судбину да ћемо бити третирани као резервна станица за конобаре и проститутке и не вјерујем да ћемо ту нешто посебно профитирати“, рекао је Мандић у интервјуу за Нови лист, уз оцјену да је за Хрватску најбоље рјешење поновно уједињење јужнословенских народа, али не на стари начин.

Поводом уласка Хрватске у Европску унију, Мандић каже да је „све то савршено свеједно јер је погрешан смјер окретања“.

„Ја тврдим да је једина могућност поновног уједињења јужнословенских народа. Никако на стари начин и никако једнопартијски као стара Југославија, али ја нисам институција да то могу разрадити“, казао је Мандић.

Рат који нисмо објавили неславно је завршен, без побједника – јер у грађанском рату побједника нема, сматра Мандић.

„Тај рат је можда докрајчио илузију да можемо са сусједима, али можда постоји шанса да заједно с браћом по племену, крви и нацији створимо темеље неке нове чвршће заједнице“, рекао је Мандић.

„Ту ћемо једино остварити национални идентитет и неку нову солиднију државу“ , оцијенио је Мандић.

Мандић каже да се „на силу одржава конструкт Хрватске“. „Доказано је тај пројект пропао јер су на власти или неспособњаковићи, или лопови, или медиокритети или криминалци. То је доказано, само треба направити још један корак па се запитати чему наставити тај немогући узалудни труд“, додаје.

Данашњу Хрватску Мандић описује као алкохоличара који се тресе у апстиненцијалној грозници. „Зна да не смије пити и да га то води у пропаст, а у тој грозници раздиру га болови и мучи се да би за неко извјесно вријеме поновно пао у своју стару замку“.

„Рећи ћу нешто што је можда увредљиво и за власт и за опозицију, али Хрватска је промашен пројект, нажалост. Као што је био промашен пројект квислиншке Ендехазије, тако је промашен и пројект неоусташке туђмановске Хрватске. Задао је основне обрасце друштвене покварености и од тада се на њима покушава градити неке смјене власти које нису допринијеле ништа“, рекао је Мандић.

Он сматра да нема довољно елита које су у стању да друштво држе на

окупу. „Све пропада, све институције су отишле дођавола, све је распродано, покрадено, даровано, и чему настављати узалудни труд“, закључује Игор Мандић.

Ostavi poruku