Његова светост патријарх српски Иринеј данас је у бањалучком Саборном храму Христа Спаситеља служио свету архијерејску литургију уз саслужење више владика и свештенства, поводом празника Светог првомученика и архиђакона Стефана, који је Дан и крсна слава Републике Српске.

У својој бесједи патријарх Иринеј је зажелио божији благослов Републици Српској као најмлађој српској држави, народу и онима који га воде, нагласивши да то није лако у овим тешким временима.

Патријарх Иринеј је подсјетио да се данас славе три крупна догађаја – рођење Христово, празник Светог Стефана, првог архиђакона и страдалника за Цркву Христову и празник Републике Српске.

„Слави и Република Српска, млада држава, која је млада као и Свети Стефан и која данас на исти начин свједочи вјеру православну и свето име српско“, рекао је патријарх и додао да нема народа као што је српски који има толико светаца, мученика и преподобника, који су потврдили свето име народа и православну вјеру.

Говорећи о жртви коју је дао Свети Стефан у име вјере и свједочећи за Христа, патријарх је нагласио да народу на овим просторима не треба пуно говорити о мучеништву, јер је и сам много пропатио и дао велику жртву као православни хришћани.

Патријарх српски је истакао и многе напоре и труд који је учунио народ на овим просторима подижући многе храмове.

Патријарх је након литургије обавио обред освештања славског жита и ломљења славског колача.

У ломљењу славског колача учествовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, премијер Александар Џомбић, предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић, те  Његово краљевско височанство принц Александар Карађорђевић.

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем је у пригодној ријечи добродошлице истакао да је Српска свједок истине да је ово „наша земља на коју имамо право и пред Богом и пред људима“.

Он је нагласио да је долазак патријарха, а  посебно служење литургије, радост и благослов, те нада да ће сваки грађанин у свом звању пожртвовно радити на добробит народа и Републике.

Ostavi poruku