Људи који су донијели одлуку о формирању РС су визионари, а за одлуку коју су донијели требало је много политичке храбрости, рекао је јуче Милорад Додик, предсједник РС, на пријему који је организован поводом 20. рођендана РС.

Пријему је присуствовало око 500 високих званица, међу којима су били патријарх Иринеј, Борис Тадић, предсједник Србије, Мирко Цветковић, предсједник Владе Србије, Ивица Дачић, потпредсједник Владе Србије, Небојша Радмановић, српски члан Предсједништва БиХ, Никола Шпирић, предсједавајући Савјета министара БиХ, Игор Радојичић, предсједник Народне скупштине РС, Александар Џомбић, предсједник Владе РС, Ђулио Цани, шеф Канцеларије ЕУ у Бањалуци, Александар Боцан Харченко, амбасадор Русије, Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ, представници вјерског, културног и спортског живота РС, као и представници српске заједнице у Хрватској и на Косову и Метохији.

Додик је рекао да је било потребно политичке снаге и храбрости да се донесе и спроведе одлука о формирању РС, а да су највећу жртву поднијели они који су у рату дали животе за РС.

„РС је данас успјешна заједница која је захвална свима који су дали животе за њу, као и онима који су у њу уградили своја хтијења, визије и очекивања. Захвални смо и онима који су због нечега разочарани, али никада нису престали да воле и вјерују у РС“, рекао је Додик. Он је додао да РС жели да са другим народима на овим просторима изграђује мир и будућност без икаквих неизвјесности и да се посвети животу, а не страдању.

Цветковић је честитао грађанима РС Дан Републике, казавши да се ради о веома значајном датуму за РС, те да је РС за Србију „од највећег значаја“.

„Ми са РС имамо специјалне односе. Имали смо недавно седницу две владе која је прошла одлично, преузели смо одређене обавезе, Србија је већ испунила значајан део онога што смо договорили“, рекао је Цветковић.

Џомбић је након пријема казао да је РС након 20 година показала да је самоодржива заједница и оквир који гарантује опстанак српског народа.

„РС гарантује остварење српских националних интереса, али и интересе остала два конститутивна народа, као и осталих народа и грађана који живе у РС“, рекао је Џомбић.

Емил Влајки, потпредсједник РС, навео је да је РС данас духовни и територијални гарант.

„Прослава 20 година РС је велики дан не само за РС, већ и за цијели српски народ, с обзиром на дешавања у Србији када пријети нека врста распада Косова, Санџака, Војводине“, рекао је Влајки.

Жељка Цвијановић, министарка за економске односе и регионалну сарадњу РС, рекла је да је РС добро позиционирана и кад се ради о европским интеграцијама, за које је задужено њено министарство.

„Чињеница је да смо лидер у БиХ када је у питању усклађивање европског законодавства са законодавством ЕУ. Некада ми се чини да јавност није толико свјесна колико је важно усклађивање законодавства, а када говоримо о приступању ЕУ, онда је темељ свега управо усклађивање законодавства“, истакла је Цвијановићева, напоменувши да је РС усвојила више од 600 законских и подзаконских аката који се тичу европске правне стечевине.

Емир Кустурица, прослављени режисер, оцијенио је да РС идеално стоји у европском концепту, јер се уклапа у идеју децентрализације.

„Када се концепт бивше Југославије распадао речено је да постоји нова идеја о Европи, а то је идеја регија које, како год политички одређене, чине атом Европе која ће у будућности ипак бити Европа“, рекао је Кустурица.

Мирко Шаровић, бивши предсједник РС, рекао је да је РС доказ истрајности и зрелости српског народа.

„РС је на правом путу и иде у правом смјеру, те сам увјерен да ће дочекати још оволико година и јубилеја“, рекао је Шаровић, те нагласио да треба поштовати све оне који су стварали и сачували РС.

Ostavi poruku