SHARE

Република Српска је завјет да ћемо живјети као слободни и достојанствени људи, а у њу је уграђена наша вјековна борба против тираније и зла, против фашизма и нацизма, поручио је данас предсједник Српске Милорад Додик.

“Прије 20 година, на данашњи дан, створена је Република Српска. Створена је плебисцитарном вољом српског народа, на миран начин, одлукама демократски изабраних народних посланика у Скупштини српског народа у БиХ. Република Српска настала је као историјска потреба и израз легитимне воље српског народа, а не као резултат ратних сукоба, јер је у то вријеме у БиХ био мир”, рекао је Додик на свечаној академији поводом обиљежавања Дана и крсне славе Српске – Светог архиђакона Стефана.

Према његовим ријечима, стварање Републике Српске било је у времену разарања Југославије, када су други комадањем заједничке државе долазили до националних држава, кршењем Устава, међународног права и права других народа који су у тим државама постајали мањине.

“Република Српска је све вријеме трајања рата имала статус ратујуће стране и као таква учествовала је у свим мировним преговорима које је водила међународна заједница, чиме смо још тада имали признат међународно-правни субјективитет. Свој легитимитет и легалитет, као основе суверене власти, унијели смо и највећим дијелом задржали потписивањем свих 11 анекса Дејтонског споразума”, поручио је Додик.

Додик је навео да је, осим свих атрибута суверености, Српској потврђено и право на законодавну, извршну и судску власт, као и право на војску.

Он је оцијенио да је Српска данас незаобилазан фактор у одлучивању у БиХ, а њен став се поштује на регионалном и ширем плану.

“Желимо да наставимо да развијамо добре односе са братском Србијом, Русијом, Израелом, ЕУ, САД… државама у региону и широм свијета. И данас не можемо, а да се не сјетимо наших сународника на Косову, и још једном поновимо нашу подршку Србији и њеним настојањима да сачува суверенитет у околностима када су интереси моћних изнад међународног права и правде”, нагласио је предсједник Српске Милорад Додик.

Он је истакао да се заувијек мора понављати да су права која припадају Републици Српској, по међународном уговору и међународном праву, својина свих њених грађана и да због тога Српска толико на њима инсистира.

“Желимо и боримо се да очувамо статус Републике Српске у дејтонској БиХ. Зато се наша политика и став може сажети у реченици: ‘Самостална Република Српска у дејтонској БиХ’. То је и легално и легитимно. На другој страни, они који крше Дејтонски споразум морају се запитати куда то води”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је политичка садашњост Републике Српске висок степен јединства политичких чинилаца када је у питању заштита и остваривање њених права и интереса.

“Да би задржали оно што смо остварили на политичком плану, неопходно је остварити резултате на економском и социјалном плану. Оно што је до сада учињено, добро је, али се мора наставити са одржавањем стабилности и коришћењем ресурса које можемо одредити као елементе будуће моћи и снаге Републике Српске, а то су храна, вода, енергија и образовање”, рекао је Додик.

Он је додао да ће таквим развојем Република Српска за десет година доћи у ранг просјека земаља Европе.

Предсједник Српске каже да је “пети елемент” којим ће се руководити у остваривању политичке и економске моћи “љубав према Републици Српској као нашој земљи”.

Додик је нагласио да је Република Српска непроцјењива вриједност за све њене становнике, јер су у њу уграђени животи бораца и цивилних жртава – најчешће немоћних који су страдали од злочинаца.

Предсједник Српске је напоменуо да БиХ није тијесна Републици Српској и додао да је жеља да земља коначно профункционише у складу са Дејтонским споразумом, као сервис својим ентитетима, кантонима, народима и грађанима.

“То тражимо да би БиХ била прихваћена од свих. Напредак Републике Српске је и напредак за цијелу БиХ. Нико од нас не може очекивати да се одрекнемо своје аутономије. Наша права и интересе упорно ћемо бранити свим правним и политичким средствима”, подвукао је Додик.

Он је напоменуо да је Европска унија оквир коме природно тежимо.

“У тој Унији поједине државе и народи све више се окрећу себи у покушају да, штитећи националне интересе, ублаже посљедице економске и социјалне кризе. У таквим околностима морамо пажљиво да промишљамо наш приступ, оставимо отвореним више могућности и изаберемо рјешења која ће бити најбоља за Републику Српску и њене грађане”, каже Додик.

Он је честитао свим грађанима РС овај јубилеј.

Академија, која се одржава у бањалучкој дворани “Борик”, почела је химном Републике Српске у извођењу Хора “Србадија” из Бијељине.

Академији присуствују предсједник Србије Борис Тадић, премијер Србије Мирко Цветковић, потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић, Његова светост патријарх српски Иринеј са владикама…

Свечаности такође присуствују предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић и министри, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић и народни посланици, члан Предсједништва БиХ из Српске Небојша Радмановић, те српски представници у Савјету министара.

Међу присутним су и бивши предсједници Републике Српске, представници институција Српске, Срби из дијаспоре, академици, начелници општина у Републици Српској и многобројне личности из јавног и културног живота.

Академији присуствује и делегација ХДЗ-а БиХ у којој су Драган Човић, Вјекослав Беванда и Борјана Кришто.

Након академије, у згради Владе Републике Српске биће приређен свечани пријем за званице поводом Дана Републике Српске и крсне славе – Светог Архиђакона Стефана.

Одлука о формирању РС визионарска

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је одлука о формирању Републике Српске прије 20 година била визионарска и изразио захвалност свима који су имали политичке снаге да у одлучним тренуцима поведу српски народ.

Предсједник Додик је на свечаном пријему поводом Дана и крсне славе Републике Српске поновио да је Српска данас успјешна заједница и да је захвална свима који су дали животе за њу, као и онима који су у њу уградили своја хтијења, визије и очекивања.

“Захвални смо и онима који су због нечега разочарани, али никада нису престали да воле и вјерују у Републику Српску”, нагласио је Додик.

Он је додао да Република Српска жели да са другим народима на овим просторима изграђује мир и будућност без икаквих неизвјесности и да се посвети животу, а не страдању.

“Мислимо да трајемо и зато на овај начин желимо да обиљежимо сваки наш дан посвећен стварању Републике Српске у драматичним условима, чији смо били свједоци. Данас с поносом можемо да кажемо да смо на том путу успјели”, рекао је предсједник РС.

SHARE

Оставите одговор