Vlasti u Prištini kažu da su svesni da će predsednik Tadić boravak na Kosovu iskoristiti za upućivanje političkih poruka, iako njegov dolazak tretiraju kao posetu religioznog karaktera.

Kosovski zvaničnici rekli su juče da će dati saglasnost da predsednik Srbije Boris Tadić poseti Kosovo povodom obeležavanja Božića.

Vlasti u Prištini ocenili su da su svesni da će Tadić dolazak iskoristiti za upućivanje političkih poruka, iako dolazak tretiraju kao posetu religioznog karaktera.

Prema proceduri, zahtev za odobravanje posete stigao je u kosovske institucije preko posredničke kancelarije Evropske komisije u Beogradu i Prištini.

Zamenik premijera Hajredin Kući, nadležan za odgovaranje na zahteve, rekao je da će se to „pozitivno odraziti“.

Kući je rekao da je i nekoliko drugih zvaničnika zatražilo da budu u Dečanima za proslavu Božića uključujući i Gorana Bogdanovića, ministra za Kosovo.

„Došli smo do zaključka da se poseta tretira kao poseta religioznog i privatnog karaktera i da će kao takva imati pozitivne efekte“, rekao je Kući.

„Jedan od naših zahteva je da on tu posetu tretira kao posetu religioznog karaktera, kao posetu koja nema politički karakter. Znamo da on može to da prekrši, da pređe okvire, ali ipak imamo međunarodne garancije u vezi sa porukom koja je upućena njemu direktno“, rekao je Kući.

Ostavi poruku