Власти у Приштини кажу да су свесни да ће председник Тадић боравак на Косову искористити за упућивање политичких порука, иако његов долазак третирају као посету религиозног карактера.

Косовски званичници рекли су јуче да ће дати сагласност да председник Србије Борис Тадић посети Косово поводом обележавања Божића.

Власти у Приштини оценили су да су свесни да ће Тадић долазак искористити за упућивање политичких порука, иако долазак третирају као посету религиозног карактера.

Према процедури, захтев за одобравање посете стигао је у косовске институције преко посредничке канцеларије Европске комисије у Београду и Приштини.

Заменик премијера Хајредин Кући, надлежан за одговарање на захтеве, рекао је да ће се то „позитивно одразити“.

Кући је рекао да је и неколико других званичника затражило да буду у Дечанима за прославу Божића укључујући и Горана Богдановића, министра за Косово.

„Дошли смо до закључка да се посета третира као посета религиозног и приватног карактера и да ће као таква имати позитивне ефекте“, рекао је Кући.

„Један од наших захтева је да он ту посету третира као посету религиозног карактера, као посету која нема политички карактер. Знамо да он може то да прекрши, да пређе оквире, али ипак имамо међународне гаранције у вези са поруком која је упућена њему директно“, рекао је Кући.

Ostavi poruku