Nekoliko stotina Albanaca blokiralo put u Dečanima, protestujući zbog dolaska predsednika Borisa Tadića u manastir Visoki Dečani. U blokadi, oko pola sata, bio autobus sa srpskim vernicima. U mestu Dečani raspoređene jake snage policije.

  • 13.32 –  Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin i vladika lipljanski Jovan zbog blokade nisu mogli da dođu do manastira Dečani. Oni su promenili plan i otišli u Pećku patrijaršiju.
  • 13.20 – Tadić stigao do prelaza Merdare.
  • 13.00 – Očekuje se da Tadić oko 14.30 stigne u Visoke Dečane.
  • 12.50 – Pojačano obezbeđenje oko manastira Visoki Dečani. Pripadnici kosovske policije raspoređeni na putu koji od mesta Dečani vodi ka manastiru.

Nekoliko stotina Albanaca blokiralo je put u Dečanima, protestujući zbog dolaska predsednika Borisa Tadića u manastir Visoki Dečani.

Albanski demonstranti, koji protestuju zbog posete srpskog predsednika Borisa Tadića, oko pola sata su u blokadi držali autobus „Laste“ koji prevozi srpske vernike u manastir Visoki Dečani.

Demonstracije su organizovali aktivisti Pokreta za samoopredeljenje „Vetevendosje“, koji su na autobusu ispisali skraćenicu Oslobodilačke vojske Kosova, UČK, a vozača naterali da skine tablice.

Posle akcije kosovske policije, uključujući i specijalne jedinice ROSU, autobus je nastavio put ka manastiru.

Nekoliko stotina Albanaca, koji nose albanske zastave i dalje protestuje u centru Dečana. Policija je pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Pokret „Vetevendosje“ nekadašnjeg studentskog lidera i političkog zatvorenika Aljbina Kurtija organizovao je blokade puteva širom Kosova, u nastojanju da spreči dolazak Borisa Tadića u Visoke Dečane. Na putu Priština–Merdare, kosovska policija uhapsila je šest aktivista tog pokreta.

Ostavi poruku