Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске уложио је прошле године вето на више од десет закона које је усвојила Народна скупштина РС, а Уставни суд РС је само у једном случају утврдио да је повријеђен витални национални интерес бошњачког народа.

Једини бошњачки вето којег је Уставни суд РС оцијенио оправданим тиче се допуне Закона о празницима РС. Оспореним допунама предвиђено је увођење Православне нове године као вјерског празника, што је Уставни суд оцијенио као повреду виталног националног интереса бошњачког народа.

И у 2011. години, сматрају српски делегати у Вијећу народа, настављена је дугогодишња пракса да Клуб Бошњака улагањем вета на велики број закона више опструише рад парламента него што брине о националним интересима бошњачког народа.

– Уставни суд РС је потврдио само вето на допуне Закона о празницима РС. Све друго је био чисти покушај манипулације – изјавио је „Гласу Српске“ шеф Клуба Срба у Вијећу народа РС Милан Тукић.

Он је истакао да је више него очигледно да су вета Клуба Бошњака углавном била политички мотивисана, али и непотребна.

– Бошњаци су лани злоупотребом права на заштиту виталног националног интереса покушавали да политички манипулишу и блокирају бројне процесе у Српској – казао је Тукић.

Први вето у прошлој години Клуб Бошњака уложио је на избор Aлександра Џомбића за премијера РС, али је Уставни суд одлучио да тиме није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа.

– Већ тада се могло наслутити да ће Бошњаци наставити са старом праксом и честим злоупотребама тог механизма – сматра Тукић.

Бошњаци су лани уложили вето и на Закон о измјенама и допунама Изборног закона РС, Закон о споменицима и обиљежјима ослободилачких ратова, Закон о Уставном суду, те на измјене и допуне закона о основном, средњем и високом образовању.

– Aмандманима на Изборни закон РС Бошњаци само покушавају да се репозиционирају на политичкој сцени Српске. То су само замаскирали наводном повредом виталног националног интереса бошњачког народа – рекао је Тукић.

Бошњацима су сметали и закони о државним становима на којима не постоји станарско право, приватизацији државних станова и измјене и допуне Закона о стварним правима, а посљедњи примјер неоправдане блокаде био је вето на Закон о премјеру и катастру.

У периоду од 2005. до 2010. године Клуб Бошњака је више од 30 пута покренуо питање заштите виталног националног интереса, а Уставни суд је само два пута потврдио њихове тврдње о повреди виталног националног интереса.

Сумње у злоупотребу механизма за заштиту виталног националног интереса подстиче и податак да су остали клубови у Вијећу народа РС заједно уложили много мање вета него Клуб Бошњака.

Трошкови

Осим што предњачи по броју уложених вета, Клуб Бошњака је трошио и највише новца пореских обвезника. Клуб Бошњака је у првих шест мјесеци прошле године потрошио 27.653 марке, Клуб Срба 14.404, а Клуб Хрвата 13.955 марака.

Због злоупотреба права на вето и великих трошкова Вијећа народа у више наврата је покретана иницијатива за реформу те институције и смањење плата делегатима, али на том плану још ништа није учињено.

Ostavi poruku