Nepoštovanje zakona prilikom zapošljavanja, kršenje propisa pri kupovini vozila i tehničke robe, te nepravilnosti kod statusa rukovodstva i pojedinih članova upravih odbora najčešće su zamjerke revizora na rad institucija BiH.

Ove i druge opaske na račun rada institucija BiH navedene su u godišnjem izvještaju revizije o glavnim nalazima i preporukama za 2010. godinu koji je uradila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Revizori su obavještenja zbog kršenja propisa prilikom zapošljavanja u 2010. i 2011. godini najčešće slali na adrese ministarstava inostranih poslova, pravde i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), Suda i Tužilaštva BiH i agencija za forenzička ispitivanja i promociju stranih ulaganja.

Kancelarija za reviziju je još u izvještaju za 2010. godinu upozorila, između ostalih, Tužilaštvo BiH da preispita zaključivanje ugovora o radu sa pripravnicima na period od dvije godine, s obzirom na to da prema postojećoj zakonskoj i podzakonskoj regulativi ta mogućnost nije predviđena.

U Ministarstvu inostranih poslova, koje je 2010. godine dobilo mišljenje sa rezervom, revizori su uočili brojne slučajeve neplanirane i bez kriterijuma sprovedene procedure unapređenja zaposlenih.

Utvrđeno je da postoje određene indikacije o kršenju zakona prilikom zapošljavanja i u sekretarijatu Predsjedništva BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, te Ministarstvu saobraćaja i veza BiH.

Revizori su upozorili da u pojedinim institucijama postoje i određeni propusti u statusu rukovodstva i članova upravnih odbora.

– Obavještenja o indikacijama značajnih kršenja propisa u vezi sa statusom rukovodstava i članova upravnih odbora upućena su Komisiji za koncesije, UIO, Regulatornoj agenciji za komunikacije, Institutu za nestala lica i Kancelariji za razmatranje žalbi – navedeno je u godišnjem izvještaju revizije.

U revizorskom izvještaju Regulatorne agencije za komunikacije revizori su upozorili da pitanje statusa rukovodstva Agencije još uvijek nije riješeno. Na čelu te agencije je Kemal Huseinović, koji već godinama ima status vršioca dužnosti direktora.

– Kao i prethodnih godina, ponovo ističemo da je potrebno što prije riješiti problem imenovanja direktora i Savjeta agencije, te stoga sugerišemo svim nadležnim institucijama koje učestvuju u procesu imenovanja da ulože dodatne napore na rješavanju ovog pitanja – naveli su revizori u izvještaju o poslovanju RAK-a za 2010. godinu.

Od Ministarstva saobraćaja i veza revizori su zatražili objašnjenje u vezi sa nabavkom licenci od „Majkrosofta“, a pojedine institucije upozorene su da su u njima uočene indikacije kršenja Zakona o javnim nabavkama i da su ti slučajevi sve učestaliji.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović kazao je „Glasu Srpske“ da se u institucijama BiH godinama ponavljaju isti propusti koji se prvenstveno odnose na zloupotrebu internih procedura.

– Na ove propuste i nepravilnosti ukazujemo već dugo i mi i revizori. Smatram da je potrebno da se zakonski definiše ova oblast u smislu da se odredi kada se može prekinuti postupak revizije, a početi postupak utvrđivanja krivične i svake druge odgovornosti. Samo na taj način možemo uvesti red u institucije BiH – rekao je Prodanović.

Preporuke

Kancelarija za reviziju institucija BiH dala je tokom 2009. godine 286 preporuka od kojih 61 nije realizovana.

– Analizom je utvrđeno da se nerealizovane preporuke odnose na slabosti sistema internih kontrola, slabosti u planiranju i izvršenju budžeta i na popunjavanje organizacione strukture – navedeno je u godišnjem izvještaju revizije.

Ostavi poruku