Москва тврди да Иран не поседује пројектиле далеког домета. Иран саопштио да је јуче тестирао два пројектила дугог домета и поручио америчком носачу авиона да се не враћа у базу у Персијском заливу.

Као први одговор Москве на то што је Техеран, током војних вежби у Хормушком мореузу, тестирао противбродске крстареће ракете, један руски обрамбени званичник рекао је да Иран не поседује пројектиле далеког домета, преноси АФП.

Портпарол руског Министарства обране Вадим Ковал рекао је да Иран не поседује технологију за израду интерконтиненталних балистичких пројектила средњег или далеког домета и додао да такве пројектиле неће ни имати у догледном периоду.

Иран је саопштио да је у јуче, у јеку припрема Запада за наметање нових санкција Ирану због нуклеарног програма Техерана, успешно испробао две ракете земља-брод, обе домета око 200 километара.

Иначе, пројектили који могу да добаце до 200 километара кратког су домета, иако су ирански медији и портпарол морнарице испаљене пројектиле описали као ракете далеког домета, преноси АФП.

Трећи, противбродски пројектил „наср“, који је такође тестиран, има домет мањи од 35 километара.

Иначе, Русија је на југу Ирана изградила је своју прву нуклеарку. Москва је набављала и гориво за реактор.

Русија је, такође, забринута због иранског нуклеарног програма, али је става да све међусобне спорове треба решавати дипломатским, никако војним путем.

Иран упозорава амерички брод

Криза у односима Ирана и САД додатно је појачана пошто је главни заповедник иранских оружаних снага Атаолах Салехи поручио да амерички носач авиона, који се сада налази на Блиском истоку, не треба да се враћа у своју базу у Персијском заливу.

„Саветујемо и инсистирамо на томе да се овај ратни брод не враћа у своју базу у Заливу. Не намеравамо да понављамо ово упозорење“, рекао је Салехи.

Техеран је упозорење упутио дан након што је његова ратна морнарица окончала десетодневне војне вежбе на улазу у Персијски залив.

Вежбе су одржане у близини стратешки важне руте за транспорт нафте – Ормуског пролаза, чијим је затварањем Иран запретио прошле седмице због најављених нових мера Запада против Техерана, а САД, чија се Пета флота налази у Заливу, упозорио је да неће дозволити затварање овог пута.

Амерички ратни брод, на који се упозорење Ирана односи, прошле седмице је прошао кроз Ормуз ка Оманском заливу и кроз зону у којој је иранска морнарица изводила вежбе, али је САД саопштио да је у питању „рутинска“ пловидба.

Војне вежбе у Заливу додатно су појачале тензије око иранског нуклеарног програма, а француски министар спољних послова Ален Жипе поручио је да се Француска залаже за увођење строжих санкција за Техеран, јер он, како сматра Париз, наставља да развија нуклеарно оружје, јавила је агенција Франс прес.

Француска жели да се Техерану уведу строже мере „без затварања пута за преговоре и дијалог“, рекао је Жипе, истичући да је француски председник Никола Саркози предложио да се замрзне имовина иранске централне банке и да се уведе ембарго на извоз иранске нафте, што је потез који разматра и Европска унија.

Иранско министарство спољних послова саопштило је да чека да Брисел закаже састанак за наставак преговора са светским силама о нуклеарном програму Техерана, као и да је Иран већ одговорио на понуду за наставак разговора, коју му је у октобру упутила висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Ostavi poruku