Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић оцијенио је да криваца за тренутну ситуацију у БиХ има много, а да у томе предњаче високи представник и „екипа међународних службеника окупљених око његове канцеларије“, те политичке партије са сједиштем у Сарајеву, на челу са СДП БиХ.

Радмановић је поздравио формирање власти у БиХ, наводећи да је било „крајње вријеме“ да се дође до консензуса, незамјењивог модела према  којем БиХ једино може функционисати и опстати.

Што се тиче процеса који ће се одвијати у 2012. години, Радмановић је изразио дозу песимизма и нагласио да економска криза неће бити ријешена и да ће се удар свјетске и европске рецесије одразити и на БиХ.

„Ако буде више договора унутар земље, биће мање приче о распаду БиХ, а више о њеном путу према Европској унији“, рекао је Радмановић за београдску „Политику“.

Он је додао да је бошњачка жеља за централизацијом БиХ све израженија у протеклих пет година.

„Нажалост, не видим да ће се то промијенити у наредном периоду. То је погрешна визија бошњачких политичара и, наравно, Исламске заједнице БиХ која је веома активна у свему овоме, што је непримјерено једној демократској земљи“, сматра српски члан Предсједништва.

Одговарајући на питање да ли унутар Предсједништва БиХ постоји консензус, Радмановић је рекао да, када је ријеч о спољној политици, консензус мора да постоји, јер Устав БиХ чланове Предсједништва на то обавезује.

„Међутим, и поред тога има проблема о неким конкретним питањима као што је Косово, јер ја не дозвољавам да се призна његова независност. Спорења је било и око Палестине, али на сву срећу постоје прецизна уставна рјешења и за оно о чему се ми не можемо договорити“, истакао је Радмановић.

Он сматра да је тешко процијенити којим темпом ће се ићи према НАТО-у и да ли ће се уопште ићи, наводећи да су мишљења подијељена и то по међуентитетској линији разграничења.

Радмановић оцјењује да низ ствари утиче на пораст евроскептицизма, међу којима и тешка финансијска ситуација у ЕУ у цјелини, истичући да већа доза евроскептицизма постоји код оних који су иначе евроскептици и који то неће или не смију да кажу, али постоји и код оних других који размишљају о будућности Европе.

„Ако томе додамо да ЕУ не показује нарочиту жељу да БиХ што прије прими у своју породицу, онда није искључено да ‘не’ Европској унији ускоро кажу и у БиХ“, навео је Радмановић.

Он је рекао да, ко год буде српски члан Предсједништва БиХ, увијек ће више „навијати“ за Београд него друга два члана, наводећи да је то ваљда и нормално.

„Морам рећи да у посљедњих шест мјесеци жељу за унапређењем сарадње са Београдом исказују сва три члана Предсједништва БиХ и одређени помаци су већ евидентни, што уосталом потврђују и неки конкретни примјери“, нагласио је Радмановић.

Одговарајући на питање какво је његово мишљење о томе да вербални рат води Исламска заједница у БиХ и њен поглавар Мустафа Церић против владајућег СНСД-а и предсједника Републике Српске Милорада Додика, Радмановић је рекао да се ништа посебно не дешава што се није дешавало и претходних 10 до 15 година, само је реторика „мало жешћа“ у посљедње време. Он сматра да се се то медијски експлоатише више него што треба, „јер да медији не посвећују толико пажње не би се ни чуло за Церића“.

Извор: СРНА

 

Ostavi poruku