Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović ocijenio je da krivaca za trenutnu situaciju u BiH ima mnogo, a da u tome prednjače visoki predstavnik i „ekipa međunarodnih službenika okupljenih oko njegove kancelarije“, te političke partije sa sjedištem u Sarajevu, na čelu sa SDP BiH.

Radmanović je pozdravio formiranje vlasti u BiH, navodeći da je bilo „krajnje vrijeme“ da se dođe do konsenzusa, nezamjenjivog modela prema  kojem BiH jedino može funkcionisati i opstati.

Što se tiče procesa koji će se odvijati u 2012. godini, Radmanović je izrazio dozu pesimizma i naglasio da ekonomska kriza neće biti riješena i da će se udar svjetske i evropske recesije odraziti i na BiH.

„Ako bude više dogovora unutar zemlje, biće manje priče o raspadu BiH, a više o njenom putu prema Evropskoj uniji“, rekao je Radmanović za beogradsku „Politiku“.

On je dodao da je bošnjačka želja za centralizacijom BiH sve izraženija u proteklih pet godina.

„Nažalost, ne vidim da će se to promijeniti u narednom periodu. To je pogrešna vizija bošnjačkih političara i, naravno, Islamske zajednice BiH koja je veoma aktivna u svemu ovome, što je neprimjereno jednoj demokratskoj zemlji“, smatra srpski član Predsjedništva.

Odgovarajući na pitanje da li unutar Predsjedništva BiH postoji konsenzus, Radmanović je rekao da, kada je riječ o spoljnoj politici, konsenzus mora da postoji, jer Ustav BiH članove Predsjedništva na to obavezuje.

„Međutim, i pored toga ima problema o nekim konkretnim pitanjima kao što je Kosovo, jer ja ne dozvoljavam da se prizna njegova nezavisnost. Sporenja je bilo i oko Palestine, ali na svu sreću postoje precizna ustavna rješenja i za ono o čemu se mi ne možemo dogovoriti“, istakao je Radmanović.

On smatra da je teško procijeniti kojim tempom će se ići prema NATO-u i da li će se uopšte ići, navodeći da su mišljenja podijeljena i to po međuentitetskoj liniji razgraničenja.

Radmanović ocjenjuje da niz stvari utiče na porast evroskepticizma, među kojima i teška finansijska situacija u EU u cjelini, ističući da veća doza evroskepticizma postoji kod onih koji su inače evroskeptici i koji to neće ili ne smiju da kažu, ali postoji i kod onih drugih koji razmišljaju o budućnosti Evrope.

„Ako tome dodamo da EU ne pokazuje naročitu želju da BiH što prije primi u svoju porodicu, onda nije isključeno da ‘ne’ Evropskoj uniji uskoro kažu i u BiH“, naveo je Radmanović.

On je rekao da, ko god bude srpski član Predsjedništva BiH, uvijek će više „navijati“ za Beograd nego druga dva člana, navodeći da je to valjda i normalno.

„Moram reći da u posljednjih šest mjeseci želju za unapređenjem saradnje sa Beogradom iskazuju sva tri člana Predsjedništva BiH i određeni pomaci su već evidentni, što uostalom potvrđuju i neki konkretni primjeri“, naglasio je Radmanović.

Odgovarajući na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o tome da verbalni rat vodi Islamska zajednica u BiH i njen poglavar Mustafa Cerić protiv vladajućeg SNSD-a i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Radmanović je rekao da se ništa posebno ne dešava što se nije dešavalo i prethodnih 10 do 15 godina, samo je retorika „malo žešća“ u posljednje vreme. On smatra da se se to medijski eksploatiše više nego što treba, „jer da mediji ne posvećuju toliko pažnje ne bi se ni čulo za Cerića“.

Izvor: SRNA

 

Ostavi poruku