Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је највећи изазов годинама уназад био очување Српске, али да је можда и већи изазов поново се за њу борити.

Обавеза чувања РС није ништа мања од оне из периода рата. Многи наивно мисле да је та прича завршена. Наравно да није. Могу да свједочим сваки дан да то није тако. Чека се наша неопрезност, уљуљкавање или самозадовољство учињеним и да поново почне најезда на наша права и аутономију – казао је Додик у интервјуу Срни.

Он је додао да ће РС наставити да јача своје институционалне капацитете, позицију на регионалном и међународном плану и да ће бити несумњив фактор и субјекат у одлучивању.

– РС је трајна и неприкосновена заједница и она не може бити доведена у питање вољом других. Промијенили смо аргументима и настојања међународне заједнице да преуреди РС, спријечили отимање њених надлежности и градили њено достојанство. То је био начин и то јесте начин да јачамо Српску – казао је Додик.

Нагласио да су у РС уткане све вриједности које је српски народ баштинио вијековима – слобода, демократија, поштовање другог и другачијег и антифашистички дух српског народа, који је, као ниједан у овом дијелу Европе, платио високу цијену у борби против фашизма и нацизма.

– Још пролазимо кроз времена неразумијевања, али то није ништа ново. Оно што је дефинитивно устаљено и код нас још јаче изражено јесте да људи Српску схватају као свој најважнији национални циљ и могућност опстанка овдје – истакао је Додик.

Наглашавајући значај сјећања на све оне који су дали живот за РС, Додик је казао да Срби знају ко су, шта су, и да могу бити поносни на свој Одбрамбено-ослободилачки рат од 1991. до 1995. године.

– Људи који су у то вријеме стали на чело националног покрета заслужују нашу захвалност, јер је требало храбрости и визија да се тако нешто учини – казао је Додик.

Говорећи о Дејтонском мировном споразуму, Додик је нагласио да је он успоставио нови политички систем, што је био основ за успостављање мира у БиХ, али и дефинитивно потврдио и оно што је било свима јасно: да БиХ није постојала свих тих година, и да је њено признање било преурањено.

–         Јасно је било да је рано признање БиХ био непотребан корак и да се морало ући у један нови дизајн, који је потпуно легитимисао Српску на међународном плану. То је знак оправдања опредјељења за формирање РС 9. јануара 1992. године – оцијенио је Додик.

Срби никуда не иду

Говорећи о порукама из врха Исламске заједнице у БиХ и СДA да сви којима се овдје не свиђа могу да оду, али да могу да понесу онолико земље колико имају на ципелама, Додик је казао да Срби не желе никуда да иду.

– Сви који мисле да ћемо икада отићи одавде, у великој су заблуди. Ово је наша кућа. Ово је наша земља. Aко неко буде некада и инсистирао да одемо са овог подручја, поручујем им да Срби неће бити путници без пртљага – рекао је Додик.

Ostavi poruku