Косовски званичници раде на прикупљању докумената за подношење захтијева властима у Београду за изручење браће Звонка и Жарка Веселиновића, које је Кфор оптужио за организовање барикада и насиље на сјеверу Косова.

„Довршавамо процес прикупљања документације, која ће доказати да су Звонко и Жарко Веселиновић грађани Косова. Послије тога, документацију ћемо прослиједити Интерполу, а Министарство правде ће тражити њихово изручење Косову“, рекао је главни тужилац у Косовској Митровици Шикри Сила за Балкан инсајт.

Сила је рекао да још није могуће одредити датум, али да вјерује да ће захтјев бити упућен у јануару.

Сајт наводи да постоје мале шансе да Београд изручи браћу Веселиновић, јер не постоји споразум о екстрадицији с Косовом, као и због тога што је случај политички осјетљив.

Према оцјени БИРН-а (Балканска истраживачка мрежа), Београд ће ипак бити под притиском да изручи Веселиновиће, јер су они, између осталог, оптужени и за напад на војнике НАТО.

Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи рекао је раније данас да ће власти у Приштини у неком тренутку од Србије тражити изручење Звонка Веселиновића, али је оцијенио да су шансе за то, ипак, мале јер за Веселиновићем није расписана међународна потјерница.

Према писању листа Косова сот, тужилаштво у Приштини сумњичи девет особа за учешће у организованом криминалу и инцидентима на сјеверу Косова, као и убиству полицајца Енвера Зумберија, а међу њима су и браћа Звонко и Жарко Веселиновић.

Окружно јавно тужилаштво у Митровици, како је наведено, подигло је двије оптужнице против особа за које се сумња да су учествовале у инцидентима на сјеверу Косова и организованом криминалу, али нико од представника косовских институција није од Интерпола тражио хапшење браће Веселиновић.

Они су по налогу српског тужилаштва ухапшени 20. децембра на Копаонику и одређен им је притвор од 30 дана.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић је изјавио да нема политичких разлога за њихово хапшење и објаснио да српска полиција нема законско право да спроведе истрагу о догађајима на територији Косова.

Против Звонка Веселиновића води се истрага у Вишем суду у Краљеву због кривичног дјела недозвољене производње и стављања у промет оружја и експлозивних материја.

У Специјалном суду у Београду води се истрага против Жарка Веселиновића због сумње да је судију основног суда у Рашкој Срећка Топаловића подстрекавао на злоупотребу службеног положаја.

Звонку Веселиновићу је одређен притвор због опасности од бјекства пошто има пребивалиште на КиМ и бојазни да би одласком на ту територију могао бити недостпан државним органима Србије.

Ostavi poruku