Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да су Србима у новом Савјету министара БиХ припала три значајна министарства, која обухватају већину надлежности из области европских интеграција.

„То су министарства финансија и трезора, цивилних послова и спољне трговине и економских односа у којима је концентрисано готово око 75 одсто свих надлежности, односно обима посла у Савјету министара и искључиво су везани за европске интеграције“, рекао је Додик синоћ за БН телевизију.

Предсједник Српске је оцијенио да министар иностраних послова може бити значајан на неким скуповима, али да ће оперативно-технички бити значајан министар спољне трговине и економских односа, па чак и министар за цивилне послове који има 15 дјелатности у области европских интеграција и координације.

Он је појаснио да и сагласност да Агенција за истраге и заштиту БиХ и Регулаторна агенција за комуникације припадну Српској потврђује да је Српска на договору у Сарајеву имала одређену компензацију.

Додик је навео да Српска у новом Савјету министара БиХ добија четири министарска мјеста иако сва не добијају Срби. Он каже да два министарства припадају СНСД-у, једно СДС-у, а четврто Бошњаку из Републике Српске, али да још није прецизирано да ли из СДА или СДП-а.

„Сва прича о ексклузивном ентитету у којем владају само и искључиво живе или се налазе Срби и на овај начин, четвртим министарством које им припада, представља доказ да овдје живе и други“, констатовао је предсједник Српске.

Он је подсјетио да је у Сарајеву договорен не само Савјет министара, него и Закон о систему државне помоћи и о попису становништва, при чему је елеминисан члан 48.

„То је била веома опасна замка за нас и морам да кажем да су Бошњаци у овом пакету договора у Сарајеву пристали да се укине члан 48. У том закону је недостајала могућност националног изјашњвања – једноставно могли сте да кажете да сте човјек, а сутрадан већ бисте осванули са етикетом на леђима да сте Босанац“, рекао је Додик и додао да је то била једна врло опасна игра дуга четири године коју је било потребно имати увиду када су јој се супротстављали.

Задуженост

Милорад Додик рекао је да је Српска најмање задужена, у односу на простор бивше Југославије, а њена највећа задуженост по кредитима који су доспјели односи се на период од 1991. године.

Предсједник РС је нагласио да Српска суверено влада својим правима, веома одговорно се понаша по питањима задужености и има најмањи степен задужености јавних финансија, односно бруто друштвеног производа у региону.

„Република Српска ће и даље водити рачуна у том погледу“, поручио је предсједник Додик, нагласивши да су потпуно неистините приче о могућем краху Српске.

Према његовим ријечима, глобални крах не би могао спасити ни Републику Српску, али ако остану садашњи параметри, које су многи оцијенили изазовним и тешким, Српска ће веома стабилно проћи идућу годину и неће имати изазова везаних за јавне финансије, већ ће наставити са значајним инвестиционим захватима.

Он је за Телевизију БН рекао да је Српска протеклих година градила стабилност својих политичких институција, као услов за одржавање економске и социјалне стабилности.

„Приче о томе како нећемо моћи да исплатимо пензије или неке друге категорије људи, чули смо и раније. То су, међутим, ствари које нису тачне. Ми и сада пред Божић, 4. јануара исплаћујемо пензије за све кориснике“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Српска веома стабилна са становишта фискалног система. „Република Српска је имала остварив буџет у овој години. Сервисирала је потпуно ликвидно све своје обавезе и остварила све планиране и приходовне и расходовне стране у овој години. Српска је у условима у којима се налази, била присиљена да свих ових година дио својих јавних прихода попуњава одређеним финансијским позајмицама и кредитима, што није изостало ни ове године“, навео је Додик.

Извор: СРНА

Ostavi poruku