Вјекослав Беванда кандидат је за предсједавајућег Савјета министара БиХ, потврђено је Срни из ХДЗ БиХ.

Ова странка ће данас Предсједништву БиХ доставити име кандидата.

Беванда је у протекле четири године био министар финансија Федерације БиХ. Тада је за министра именован као нестраначки кадар, али се касније укључио у ХДЗ БиХ.

До тада је Беванда радио у банкарском сектору и важи за великог стручњака у области финансија.

У политичким странкама јуче су нерадо говорили о именима својих кандидата, али, према  незваничним информацијама, најозбиљнији кандидат за предсједавајућег Савјета министара је и  јуче био Вјекослав Беванда из ХДЗ БиХ.

Беванда је у претходној Влади ФБиХ обављао функцију министра финансија.

Међутим, јуче се помињала могућност да ову позицију преузме Драган Вранкић, досадашњи министар финансија и трезора БиХ. Условљавење Боже Љубића, предсједника ХДЗ 1990, у вези са овом позицијом заснива се на жељи да за првог човјека Савјета министара БиХ именује Мартина Рагужа, замјеника предсједника ХДЗ 1990. Тешко да ће, ипак, до оваквог договора доћи јер је ХДЗ БиХ странка са највећим бројем хрватских гласова па би Рагужу могла припасти позиција министра за људска права и избјеглице БиХ. На челу Министарства правде БиХ требало би да буде Борјана Кришто из ХДЗ БиХ, док ће досадашњи министар Бариша Чолак преузети свој мандат у Представничком дому бх. парламента.

Јавности је већ познато да ће на челу МИП-а БиХ бити Златко Лагумџија, предсједник СДП-а, који је већ био шеф бх. дипломатије. Према страначком договору, Србима припада мјесто замјеника министра у МИП-у, а на тој позицији би остала Ана Тришић-Бабић из СНСД-а. Садик Ахметовић из СДА требало би да остане министар безбједности БиХ првенствено захваљујући уставним одредбама и Закону о Савјету министара јер долази из РС. За ову позицију заинтересован је и Дамир Хаџић из СДП БиХ, али ће се вјероватно задовољити мјестом замјеника министра. У СДА су одлучили да замијене Селму Цикотића на челу Министарства одбране БиХ, а ту би требало да дође Неџад Ајнаџић, кантонални министар за борачка питања и ратни генерал Армије РБиХ. Овим рјешењем Срби нису задовољни због Ајнаџићевог ратног ангажмана, али исте примједбе имали су и Хрвати из Бугојна због именовања Цикотића, што није утицало да он мандат доведе до краја. Неизвјесно је још ко ће се од Бошњака из реда СДП-а наћи на челу Министарства транспорта и комуникација БиХ.

Оно што никако није упитно је да ће Средоје Новић остати министар цивилних послова БиХ и у наредном мандату, а Никола Шпирић требало би да преузме Министарство финансија и трезора БиХ, али и мјесто предсједавајућег УО УИО БиХ. Од министара СНСД-а одлази Младен Зиројевић са позиције министра спољне трговине и економских односа БиХ, јер ће, према договору, ова позиција припасти СДС-у. У СДС-у, који ће имати првенство избора, још нису начисто ко ће бити њихов кандидат, али ће настојати да то буде неко из источног дијела РС. Лидер СДС-а Младен Босић дуго је у јавности био кандидат за првог човјека МИП-а, али је изјављивао да не жели тако да занемари вођење странке, а све чешће се међу есдеесовцима спомиње да би, након свега што је прошао, требало да буде награђен Мирко Шаровић, бивши члан Предсједништва БиХ и сива еминенција СДС-а. Постоји могућност да Босић пружи шансу и неком од млађих кадрова СДС-а.

Извор: СРНА

Ostavi poruku